Śledziowe wariacje
#30

   
Śledzie w Buraczkach po Litewsku
3 śledzie matjasy
3 buraczki
1 marchewka
1 jabłko
pół cebuli
majonez
sól pieprz
ok 4 łyżki octu 10 % (do moczenia śledzi)
Przygotowanie:
Matjasy moczymy w wodzie przez ok 1 godzinę,po tym czasie zmieniamy wodę,zalewamy czystą i (ok 700 ml )i dolewamy do wody ocet,moczymy tak jeszcze przez ok godzinę.
Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Buraczki i marchewkę gotujemy w skórkach do miękkości obieramy i kroimy w kostkę,jabłko i cebulkę również obieramy i kroimy w kostkę dodajemy śledzie pokrojone w paseczki.
Dajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem mieszamy dokładnie i gotowe.
https://www.swojskiejedzonko.com/2019/11...olory.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości