Śledziowe wariacje
#31

   
Śledzie w Sosie Tatarskim
Śledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. 
Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę.

Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki:
ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów)
100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków)
1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek)
100 g ogórków konserwowych
łyżeczka cukru
4 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka octu
łyżeczka chrzanu
1/2 łyżeczki pieprzu
odrobina soli 
szczypiorek (opcjonalnie)

Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania:
Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy).

Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. 
Następnie kroimy je w plasterki lub kostkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszystko przekładamy do większego naczynia. 
Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sok z cytryny, ocet, cukier, sól, pieprz. 
Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Wymoczone śledzie odsączamy i dokładnie osuszamy za pomocą ręczników papierowych. 
Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.
Możemy posypać szczypiorkiem.
http://www.slodkastrona.com/2017/11/sled...rskim.html
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości