Śledziowe wariacje
#34

   
Śledzie w Czerwonym Winie 
Śledzie w winie są smaczne, kruche, aromatyczne. 
Trzeba je koniecznie wypróbować. Smacznego!

Składniki:
350 g śledzi (matiesy)
3 średnie cebule
125 ml czerwonego wina wytrawnego
125 ml octu
100 g cukru
3 ziarna pieprzu
1 goździk
2 jagody jałowca
1 listek laurowy
kilka ziarenek gorczycy

Przygotowanie:
Matiesy wymoczyć (najlepiej zostawić je w wodzie na noc). 
Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Na marynatę zagotować wino z octem, cukrem i przyprawami, gotować, aż cukier się rozpuści. 
Do marynaty wrzucić cebulę i gotować ją przez 5 minut. 
Marynatę ostudzić.
Matiesy ułożyć w misce i zalać zimna marynatą. Śledzie muszą być całkiem zakryte płynem.
Przygotowane śledzie wstawić do lodówki na 2 dni.
https://najsmaczniejsze.pl/2011/12/sledz...nym-winie/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości