Śledziowe wariacje
#37

   
Sałatka Śledziowa z Pieczonym Burakiem
Składniki:
3 filety śledziowe a'la matias
3 ogórki konserwowe
mała czerwona cebula
1 duży lub 2 małe czerwone buraki
pół małego jabłka
3 łyżki  jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
łyżka octu z białego wina
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Filety śledziowe moczymy w wodzie 2-3 godziny. 
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i  pieczemy w 200 stopniach 40-60 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości buraka.
Mają być po prostu miękkie. Studzimy i obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę. Jogurt, musztardę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i zalewamy pokrojone składniki. Mieszamy.
Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku. 
Z tą solą trzeba uważać, śledzie są dosyć słone 
Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.
Gotowe! 
https://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com...ref=pi&m=1

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości