24-01-2024, 00:22
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Składniki
8-10 ziemniaków
500 g mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do podsmażania mięsa
2 łyżki przecieru pomidorowego
Składniki na sos
200 ml śmietanki 18 % lub 30 %
150 g tartego żółtego sera
jajko
sól pieprz
szczypiorek do posypania
oliwa z oliwek lub olej do posmarowania naczynia i skropienia ziemniaków przed pieczeniem
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie 10-15 minut od momentu zaczęcia gotowania się wody.
Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków, maja być lekko podgotowane nie do miękkości.
Cebulę podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju, gdy cebula będzie już podsmażona dodać mięso mielone.
Podsmażone mięso doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Gdy mięso i ziemniak będą się studzić przygotowuje sos.
Jajko roztrzepać dodać starty żółty ser oraz śmietankę wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem lub oliwą.
Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i układać na zakładkę.
Na ziemniaki wylać 1/3 sosu, na sos wyłożyć podsmażone mięso mielone.
Następnie na mięso wykładamy pozostały sos, delikatnie wciskając, na sos układamy drugą warstwę ziemniaków również na zakładkę. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą lub olejem aby ziemniaki się nie spaliły.
Zapiekankę pieczemy ok 30-45 minut w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
https://elawkuchni.pl/zapiekanka-ziemnia...-mielonym/