10-02-2024, 15:53
https://images.slurrp.com/prod/articles/...t=900&q=75
Śledzenie historii i pochodzenia Papryki
Papryka to jedno z kuszących i wszechstronnych warzyw. Nie próbowałem papryki aż do 2015 roku. Tak, niezależnie od tego, jak szokujące lub dziwne może to dla ciebie brzmieć, taka jest rzeczywistość. Wierzę, że papryka nigdy nie zagościła w sercu mojej matki. Prawdopodobnie dlatego nawet nie zapoznała swoich dzieci z tym poprawiającym smak warzywem. Pierwszy raz jadłam je jeszcze na studiach i od tamtej pory nie mam już do czego wracać. Używam go teraz w wielu przepisach i jak wspomniałem wcześniej, papryka po prostu poprawia dla mnie mieszankę smakową.
Czasami zastanawiam się, czy papryka też była w przeszłości jednym z powszechnie uprawianych warzyw i czy ma indyjskie pochodzenie. Ciekawość skłoniła mnie do wyszukania informacji na ten temat w Google. Trochę badań odpowiedziało na wszystkie moje pytania.
Papryka pochodzi z amerykańskich tropików i była tam używana jako żywność od 7500 roku p.n.e. To Kolumb zapoznał resztę świata z papryką. Uprawę papryki zaczęto uprawiać w Hiszpanii w 1493 r., jednak w 1548 r. rozprzestrzeniła się ona na region śródziemnomorski i Anglię. Europa Środkowa dowiedziała się o tym już pod koniec XVI wieku.
Chcesz wiedzieć, jak dotarł do Indii? Otóż papryka to kolonialny wkład w nasz kraj. Bez względu na to, jak rozczarowujące lub denerwujące może to zabrzmieć, rzeczywistość jest taka, że w Indiach nie było chili, dopóki nie przybyli tu Europejczycy. Czy ta rewelacja daje do myślenia, dlaczego w kuchni europejskiej nie ma zatem chili? Cóż, kuchnia europejska nie jest całkowicie wolna od chili. Europejczycy może nie używają pikantnego zielonego chilli, ale do swoich potraw dodają tak zwaną paprykę, czyli paprykę. W kuchni włoskiej, hiszpańskiej i węgierskiej używa się papryki.
Kolejne zamieszanie, które zwykle ma wiele osób, dotyczy jego nazwy. Czy nazywamy paprykę, warzywem, czy pieprzem? Cóż, oba działają. Choć w zasadzie jest to warzywo, to za sprawą Krzysztofa Kolumba ludzie do dziś nazywają ją papryką. Podczas jednej ze swoich wypraw Kolumb przypadkowo dotarł do Ameryki Południowej, myśląc, że wylądował w Indiach. Poza tym uważał, że chilli, którego Amerykanie używają do gotowania, to rodzaj pieprzu. To właśnie doprowadziło do zamieszania w nazewnictwie.
Według powszechnego przekonania Vasco de Gama był człowiekiem, który sprowadził paprykę do Indii. Goa było miejscem, gdzie po raz pierwszy zasadzono paprykę, która stopniowo rozprzestrzeniła się na Bombaj, gdzie ludzie nazywali ją Gova Mirch. W ciągu 100 lat od tego zdarzenia Indie z powodzeniem uprawiały chili i zaczęły eksportować paprykę wraz z innymi przyprawami na Zachód. Obecnie Indie są czwartym co do wielkości producentem papryki na świecie.
https://www.slurrp.com/article/tracing-h...3285764638
https://chilipeps.fandom.com/wiki/Capsicum
Śledzenie historii i pochodzenia Papryki
Papryka to jedno z kuszących i wszechstronnych warzyw. Nie próbowałem papryki aż do 2015 roku. Tak, niezależnie od tego, jak szokujące lub dziwne może to dla ciebie brzmieć, taka jest rzeczywistość. Wierzę, że papryka nigdy nie zagościła w sercu mojej matki. Prawdopodobnie dlatego nawet nie zapoznała swoich dzieci z tym poprawiającym smak warzywem. Pierwszy raz jadłam je jeszcze na studiach i od tamtej pory nie mam już do czego wracać. Używam go teraz w wielu przepisach i jak wspomniałem wcześniej, papryka po prostu poprawia dla mnie mieszankę smakową.
Czasami zastanawiam się, czy papryka też była w przeszłości jednym z powszechnie uprawianych warzyw i czy ma indyjskie pochodzenie. Ciekawość skłoniła mnie do wyszukania informacji na ten temat w Google. Trochę badań odpowiedziało na wszystkie moje pytania.
Papryka pochodzi z amerykańskich tropików i była tam używana jako żywność od 7500 roku p.n.e. To Kolumb zapoznał resztę świata z papryką. Uprawę papryki zaczęto uprawiać w Hiszpanii w 1493 r., jednak w 1548 r. rozprzestrzeniła się ona na region śródziemnomorski i Anglię. Europa Środkowa dowiedziała się o tym już pod koniec XVI wieku.
Chcesz wiedzieć, jak dotarł do Indii? Otóż papryka to kolonialny wkład w nasz kraj. Bez względu na to, jak rozczarowujące lub denerwujące może to zabrzmieć, rzeczywistość jest taka, że w Indiach nie było chili, dopóki nie przybyli tu Europejczycy. Czy ta rewelacja daje do myślenia, dlaczego w kuchni europejskiej nie ma zatem chili? Cóż, kuchnia europejska nie jest całkowicie wolna od chili. Europejczycy może nie używają pikantnego zielonego chilli, ale do swoich potraw dodają tak zwaną paprykę, czyli paprykę. W kuchni włoskiej, hiszpańskiej i węgierskiej używa się papryki.
Kolejne zamieszanie, które zwykle ma wiele osób, dotyczy jego nazwy. Czy nazywamy paprykę, warzywem, czy pieprzem? Cóż, oba działają. Choć w zasadzie jest to warzywo, to za sprawą Krzysztofa Kolumba ludzie do dziś nazywają ją papryką. Podczas jednej ze swoich wypraw Kolumb przypadkowo dotarł do Ameryki Południowej, myśląc, że wylądował w Indiach. Poza tym uważał, że chilli, którego Amerykanie używają do gotowania, to rodzaj pieprzu. To właśnie doprowadziło do zamieszania w nazewnictwie.
Według powszechnego przekonania Vasco de Gama był człowiekiem, który sprowadził paprykę do Indii. Goa było miejscem, gdzie po raz pierwszy zasadzono paprykę, która stopniowo rozprzestrzeniła się na Bombaj, gdzie ludzie nazywali ją Gova Mirch. W ciągu 100 lat od tego zdarzenia Indie z powodzeniem uprawiały chili i zaczęły eksportować paprykę wraz z innymi przyprawami na Zachód. Obecnie Indie są czwartym co do wielkości producentem papryki na świecie.
https://www.slurrp.com/article/tracing-h...3285764638
https://chilipeps.fandom.com/wiki/Capsicum