10-02-2024, 23:18
Capsicum Annuum
Jeden z najbardziej znanych rodzajów papryki, słodka papryka, produkuje grube, łagodne owoce, które przybierają kolor zielony, żółty lub czerwony i są bogate w witaminy A i C. Jej chrupiący miąższ jest smaczny, gdy jest spożywany na surowo w sałatkach lub jako część na talerz crudités, ale doskonale smakują także w potrawach gotowanych lub pieczonych.
Papryka ma długi sezon wegetacyjny, preferuje pełne słońce i dobrze przepuszczalną, gliniastą glebę, z nawozem o niskiej zawartości azotu. Są gotowe do zbiorów w ciągu 60–90 dni.
Odmiana ta produkuje obficie duże, odporne na choroby papryki.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/
Jeden z najbardziej znanych rodzajów papryki, słodka papryka, produkuje grube, łagodne owoce, które przybierają kolor zielony, żółty lub czerwony i są bogate w witaminy A i C. Jej chrupiący miąższ jest smaczny, gdy jest spożywany na surowo w sałatkach lub jako część na talerz crudités, ale doskonale smakują także w potrawach gotowanych lub pieczonych.
Papryka ma długi sezon wegetacyjny, preferuje pełne słońce i dobrze przepuszczalną, gliniastą glebę, z nawozem o niskiej zawartości azotu. Są gotowe do zbiorów w ciągu 60–90 dni.
Odmiana ta produkuje obficie duże, odporne na choroby papryki.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/