11-02-2024, 17:11
https://www.tomatofifou.com/static/uploa...2022-3.jpg
Piri-Piri – odmiana uprawowa Papryki Rocznej Capsicum Annuum
Angielska nazwa odmiany to African Birds Eye Chili.
Używane są nazwy Piri-Piri, Pili-Pili, Peri-Peri lub Peli-Peli.
Różnice w pisowni wywodzą się z różnic językowych (Piri-Piri pochodzi z języka portugalskiego).
Jest uprawiana w Ghanie, Malawi, Mozambiku, Nigerii, Zimbabwe, Republice Południowej Afryki, Ugandzie.
Jest zaliczana do tzw. Papryk Chili
Rośliny tej odmiany są zazwyczaj silnie rozkrzewione i osiągają do 45-120 centymetrów wysokości.
Liście mają 4-7 cm długości i 1,3-1,5 cm szerokości.
Owoce mierzą do 2,5 centymetrów.
Kolor niedojrzałej jagody jest zielony, dojrzałej-czerwony lub fioletowy.
Niektóre formy Piri-Piri posiadają wysoką ostrość w skali Scoville'a (175 000 jednostek)
Zastosowanie
Kulinaria:
W kuchni afrykańskiej Piri-Piri jest często używane do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do mięs, drobiu i różnorodnych ryb.
Piri-Piri jest szeroko stosowane w wielu daniach kuchni portugalskiej
Sos Piri:
Jest to ostry zachodnioafrykański sos, przyrządzany z suszonych i namoczonych Papryk Piri-Piri.
Jest ważną przyprawą do zachodnioafrykańskich zup i gulaszy.
Chociaż pochodzenie tego sosu jest prawdopodobnie portugalskie, teraz uważany jest za klasyczną przyprawę zachodnioafrykańską i esencjonalny dodatek do posiłków w wielu gospodarstwach domowych.
W Portugalii określenie Sos Piri stosowane jest do wielu pikantnych sosów, zawierających Piri-Piri
źródło
https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...ri_Piri%27
Piri-piri (Peri-peri) , od 50 000 do 175 000 Shs.
Strąki tej Papryki zwykle zwężają się do tępego końca i mają do 8-10 centymetrów długości.
Kolor niedojrzałych strąków jest zielony, dojrzałe są jaskrawoczerwone lub fioletowe.
Niektóre odmiany Piri-Piri-Ptasie Oko-mają wskaźnik cieplny do 175 000 jednostek Scoville'a.
Dlaczego nazywany jest także afrykańskim diabłem?
Ostry sos o tej samej nazwie produkowany jest z tych Papryczek Chili w Portugalii i jej byłych koloniach południowoafrykańskich, takich jak Mozambik i Angola.
Przepisy różnią się w zależności od przeznaczenia (do gotowania lub jako przyprawa do gotowego dania), ale podstawowymi składnikami są sama Papryczka Chili i Czosnek na bazie oleistej lub kwaśnej.
https://www.gastronom.ru/product/perec-chili-1480
Piri-Piri – odmiana uprawowa Papryki Rocznej Capsicum Annuum
Angielska nazwa odmiany to African Birds Eye Chili.
Używane są nazwy Piri-Piri, Pili-Pili, Peri-Peri lub Peli-Peli.
Różnice w pisowni wywodzą się z różnic językowych (Piri-Piri pochodzi z języka portugalskiego).
Jest uprawiana w Ghanie, Malawi, Mozambiku, Nigerii, Zimbabwe, Republice Południowej Afryki, Ugandzie.
Jest zaliczana do tzw. Papryk Chili
Rośliny tej odmiany są zazwyczaj silnie rozkrzewione i osiągają do 45-120 centymetrów wysokości.
Liście mają 4-7 cm długości i 1,3-1,5 cm szerokości.
Owoce mierzą do 2,5 centymetrów.
Kolor niedojrzałej jagody jest zielony, dojrzałej-czerwony lub fioletowy.
Niektóre formy Piri-Piri posiadają wysoką ostrość w skali Scoville'a (175 000 jednostek)
Zastosowanie
Kulinaria:
W kuchni afrykańskiej Piri-Piri jest często używane do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do mięs, drobiu i różnorodnych ryb.
Piri-Piri jest szeroko stosowane w wielu daniach kuchni portugalskiej
Sos Piri:
Jest to ostry zachodnioafrykański sos, przyrządzany z suszonych i namoczonych Papryk Piri-Piri.
Jest ważną przyprawą do zachodnioafrykańskich zup i gulaszy.
Chociaż pochodzenie tego sosu jest prawdopodobnie portugalskie, teraz uważany jest za klasyczną przyprawę zachodnioafrykańską i esencjonalny dodatek do posiłków w wielu gospodarstwach domowych.
W Portugalii określenie Sos Piri stosowane jest do wielu pikantnych sosów, zawierających Piri-Piri
źródło
https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...ri_Piri%27
Piri-piri (Peri-peri) , od 50 000 do 175 000 Shs.
Strąki tej Papryki zwykle zwężają się do tępego końca i mają do 8-10 centymetrów długości.
Kolor niedojrzałych strąków jest zielony, dojrzałe są jaskrawoczerwone lub fioletowe.
Niektóre odmiany Piri-Piri-Ptasie Oko-mają wskaźnik cieplny do 175 000 jednostek Scoville'a.
Dlaczego nazywany jest także afrykańskim diabłem?
Ostry sos o tej samej nazwie produkowany jest z tych Papryczek Chili w Portugalii i jej byłych koloniach południowoafrykańskich, takich jak Mozambik i Angola.
Przepisy różnią się w zależności od przeznaczenia (do gotowania lub jako przyprawa do gotowego dania), ale podstawowymi składnikami są sama Papryczka Chili i Czosnek na bazie oleistej lub kwaśnej.
https://www.gastronom.ru/product/perec-chili-1480