Papryka-Capsicum Chili
#6

Papryczka Chili, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nadaje znanym potrawom jasną meksykańską lub azjatycką nutę. 
W ciągu zaledwie 100 lat roślina ta rozprzestrzeniła się niemal na całym świecie i podbiła serca i kubki smakowe milionów ludzi: 
Ostra Papryka jest dobra zarówno na świeżo, jak i jako przyprawa w proszku, w połączeniu z mięsem, warzywami, a nawet czekoladą.

Papryczki Chili to świeże lub suszone owoce niektórych odmian tropikalnego podkrzewu Capsicum Annuum. 
Papryczki Chili należą do rodziny Solanaceae, co oznacza, że jej najbliższymi krewnymi są ziemniaki i pomidory. 
Jednak w przeciwieństwie do nich Papryka nauczyła się chronić swoje owoce, gromadząc alkaloid kapsaicynę w atrakcyjnym czerwonym miąższu . 
To właśnie sprawia, że Papryka jest tak ostra, zapewniając „ogień w ustach”. 
Ale Chili nie ma takiego wpływu na wszystkie zwierzęta.

Mądra natura zadbała o to, aby odstraszyć ssaki (w tym ludzi), które chciały zajadać się owocami z krzaka, gdyż po dostaniu się nasion do przewodu pokarmowego nie nadają się już do rozmnażania. 
A przewód pokarmowy ptaków jest bezpieczny dla Papryczek Chili, nie posiadają one receptorów rozpoznających ostry smak, dlatego ptaki chętnie zajadają się Papryczkami i rozsiewają roślinę po całym świecie.

W ten sposób Papryczki Chili dotarły do Ameryki Południowej i ujścia Amazonki. 
Nawiasem mówiąc, w dolinie tej rzeki nadal znajduje się miejsce zwane „strefą nuklearną” ze względu na ogromną liczbę rodzajów czerwonej ostrej Papryki. 
Nawiasem mówiąc, ten owoc otrzymał swoją nazwę nie na cześć kraju, ale na cześć koloru Papryki - na wolności były one tylko ognistoczerwone.

Kiedy roślina zaczęła być specjalnie uprawiana, pojawiły się nowe odmiany z Papryką pomarańczową, żółtą i różowawą. 
W dzisiejszych czasach Papryczka Chili jest tak rozpowszechniona na całym świecie, że nie wymaga opisu. 
Wszystkie to małe krzewy z rozłożystymi liśćmi. 
Zwykle takie rośliny nie są zbyt wysokie - do 60 centymetrów.

Paprykę wykorzystuje się w kuchni zarówno świeżą, jak i suszoną. 
Robi się z nich pasty i proszki, a także dodaje się je do sosów i dań głównych dla dodania pikanterii. 
Ale w wielu krajach, w tym w Rosji, płonące owoce przez długi czas wykorzystywano wyłącznie do celów leczniczych.
Obecnie głównymi producentami papryczek chili są Chiny, Meksyk, Indonezja, Turcja i Hiszpania.

Trochę historii. 
Ludzie „smakowali” Papryczki Chili, która jest jasna, aromatyczna i apetyczna wiele wieków temu, 300 lat przed naszą erą. 
Archeologom powiedziały o tym pozostałości ceramicznych garnków i innych przyborów znalezionych na terenie współczesnego Meksyku. Produkty te zachowały cząsteczki Pieprzu nawet dwa i pół tysiąca lat później. 
To prawda, że w kuchni nie używano ostrej papryki: dodawano ją do mikstur i mikstur rytualnych.
Dopiero w XIX wieku papryczki Chili „posmakowano” i zaczęto je uprawiać: okazało się to dość łatwe, dlatego roślina szybko rozprzestrzeniła się i zyskała ogromną popularność.
Obecnie głównymi producentami papryczek chili są Chiny, Meksyk, Indonezja, Turcja i Hiszpania.
https://www.gastronom.ru/product/perec-chili-1480

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Papryka-Capsicum Chili - przez Krystyna - 11-02-2024, 13:38
RE: Papryka-Capsicum Chili - przez Krystyna - 11-02-2024, 15:16
RE: Papryka-Capsicum Chili - przez Krystyna - 11-02-2024, 15:18
RE: Papryka-Capsicum Chili - przez Krystyna - 11-02-2024, 15:25
RE: Papryka-Capsicum Chili - przez Krystyna - 11-02-2024, 17:11
RE: Papryka-Capsicum Chili - przez Krystyna - 11-02-2024, 20:25



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości