12-02-2024, 18:56
https://empire-s3-production.bobvila.com...50x432.jpg
Capsicum Annuum var. Annum Poblano
Ta dość duża, ciemnozielona Papryka w kształcie serca może być znana osobom jedzącym Chile Rellenos
Pochodzi z czasów Olmek w Meksyku, około 1400 roku p.n.e.
Lekko pikantny, nadal jest używany w wielu potrawach meksykańskich.
Po wysuszeniu Poblano nazywane są Anchos, a ich bogata, rodzynkowa słodycz sprawia, że są popularne do stosowania w sosach.
Podobnie jak inne papryki, Poblanos lubią żyzną, dobrze przepuszczalną glebę i pełne słońce.
Krzewiaste rośliny osiągają zaledwie 2 stopy wysokości, ale wytwarzają dużo owoców, które są gotowe do zbioru w 65 dni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/
Capsicum Annuum var. Annum Poblano
Ta dość duża, ciemnozielona Papryka w kształcie serca może być znana osobom jedzącym Chile Rellenos
Pochodzi z czasów Olmek w Meksyku, około 1400 roku p.n.e.
Lekko pikantny, nadal jest używany w wielu potrawach meksykańskich.
Po wysuszeniu Poblano nazywane są Anchos, a ich bogata, rodzynkowa słodycz sprawia, że są popularne do stosowania w sosach.
Podobnie jak inne papryki, Poblanos lubią żyzną, dobrze przepuszczalną glebę i pełne słońce.
Krzewiaste rośliny osiągają zaledwie 2 stopy wysokości, ale wytwarzają dużo owoców, które są gotowe do zbioru w 65 dni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/