12-02-2024, 22:23
https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Chinense Bhut Jolokia
Znana również jako Bhut Jolokia, Ghost pochodzi z północno-wschodnich Indii i jest jedną z najostrzejszych jadalnych Papryczek na świecie.
W latach 2007–2011 Guinness uznawał tę paprykę za najostrzejszą paprykę świata.
Właściwie to małe Chili, zwykle jest czerwone lub pomarańczowe i ma około 2½ do 3½ cala długości.
Jego skórka może być wyboista lub gładka i jest cieńsza niż w przypadku innych papryczek Chili.
Połowa jego ciepła znajduje się w miąższu owocu.
Lekko dymny smak Papryki Ghost sprawia, że jest to ulubiony składnik Chutney i Curry.
Rośliny preferują temperatury 70 stopni Fahrenheita lub wyższe, pełne słońce i dobrze przepuszczalną glebę.
Mają długi okres wegetacyjny wynoszący 110 dni i najlepiej rosną w cieplejszych strefach lub przy pomocy szklarni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/
Capsicum Chinense Bhut Jolokia
Znana również jako Bhut Jolokia, Ghost pochodzi z północno-wschodnich Indii i jest jedną z najostrzejszych jadalnych Papryczek na świecie.
W latach 2007–2011 Guinness uznawał tę paprykę za najostrzejszą paprykę świata.
Właściwie to małe Chili, zwykle jest czerwone lub pomarańczowe i ma około 2½ do 3½ cala długości.
Jego skórka może być wyboista lub gładka i jest cieńsza niż w przypadku innych papryczek Chili.
Połowa jego ciepła znajduje się w miąższu owocu.
Lekko dymny smak Papryki Ghost sprawia, że jest to ulubiony składnik Chutney i Curry.
Rośliny preferują temperatury 70 stopni Fahrenheita lub wyższe, pełne słońce i dobrze przepuszczalną glebę.
Mają długi okres wegetacyjny wynoszący 110 dni i najlepiej rosną w cieplejszych strefach lub przy pomocy szklarni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/