13-02-2024, 10:32
https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Pubescens Rocoto
Z zewnątrz ta Peruwiańska Papryka przypomina małą Paprykę w kolorze zielonym, czerwonym, pomarańczowym lub żółtym.
Ale papryczki Rocoto są znacznie ostrzejsze – i właściwie to inny gatunek, z czarnymi nasionami, fioletowymi kwiatami zamiast białych i owłosionymi liśćmi.
Ostra jak Habanero, papryczka Rokoto ma ostry, owocowy smak z nutami jabłka i pomidora.
Jej miąższ jest gęsty i soczysty, dzięki czemu nadaje się do nadziewania, smażenia, salsy lub do pizzy.
Udomowione 5000 lat temu rośliny są wysokie i pnące, preferują półcień i niższe temperatury; mogą przetrwać nawet łagodny mróz.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/
Capsicum Pubescens Rocoto
Z zewnątrz ta Peruwiańska Papryka przypomina małą Paprykę w kolorze zielonym, czerwonym, pomarańczowym lub żółtym.
Ale papryczki Rocoto są znacznie ostrzejsze – i właściwie to inny gatunek, z czarnymi nasionami, fioletowymi kwiatami zamiast białych i owłosionymi liśćmi.
Ostra jak Habanero, papryczka Rokoto ma ostry, owocowy smak z nutami jabłka i pomidora.
Jej miąższ jest gęsty i soczysty, dzięki czemu nadaje się do nadziewania, smażenia, salsy lub do pizzy.
Udomowione 5000 lat temu rośliny są wysokie i pnące, preferują półcień i niższe temperatury; mogą przetrwać nawet łagodny mróz.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/