22-05-2024, 23:18
Wiosenne zupy: zupa z ogórków małosolnych
Ogórek należy do najstarszych warzyw spożywanych przez człowieka.
Zawiera bardzo mało kalorii, a mnóstwo składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, wapń.
Ogórki kiszone natomiast mają jeszcze więcej sodu, wapnia i fosforu, ale za to mniej witaminy C.
Sok z ogórków oczyszcza i wybiela skórę twarzy.
Składniki:
3 marchewki,
2 pietruszki,
kawałek selera,
2 cebule,
6 ziemniaków,
6 ogórków małosolnych,
ziele angielskie,
listki laurowe,
1,5 łyżki masła,
śmietana,
mąka,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Jarzyny zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w większą kostkę.
Wszystko wrzuć do wody, dopraw solą i pieprzem, a także wrzuć kilka sztuk ziela angielskiego i listków laurowych.
Gotuj ok. godziny.
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zeszklij na maśle, dodaj do zupy.
Gdy warzywa będą miękkie, zabiel je śmietaną i odrobiną mąki.
Dopraw wiosenną zupę ogórkową do smaku.
https://polki.pl/przepisy/ksiazki-kuchar...tykul.html