22-05-2024, 23:32
Zupa Szczawiowa
Składniki:
400 g żeberek wieprzowych
1 szyja indycza
2 litry wody
1 opakowanie włoszczyzny
1 cebula
2 listki laurowe
1 ziele angielskie
350 g szczawiu
200 g śmietany UHT Łaciata 18%
1 łyżeczka mąki
2 duże ziemniaki
4 jaja
sól
pieprz
KDo garnka włóż mięso oraz dodaj sól. Zagotuj, a następnie wyjmij szumowinę.
Gotuj przez ok. 1 godzinę na małym ogniu.
Obierz warzywa, po czym włóż je do gotującego się mięsa.
Dodaj cebulę i dopraw.
Gotuj, aż do miękkości warzyw.
Gdy warzywa się ugotują wyjmij cebulę.
Zetrzyj jedną marchewkę i pietruszkę z zupy na tarce, a następnie wrzuć je z powrotem do garnka.
Posiekaj szczaw i również umieść go w zupie.
Gotuj przez ok. 15-20 minut.
W szklance rozrób mąkę ze śmietaną, po czym dolej je do zupy (dopilnuj, by się nie zważyła).
W międzyczasie ugotuj jajka.
Gotowe!
Zupę podawaj z jajkiem.
Smacznego!
https://najlepszewkuchni.pl/przepis/zupa...-9227.html