31-05-2024, 12:42
Pod względem piękna ten kamień nie ustępuje najpopularniejszym kamieniom szlachetnym.
Dziś jest znany i ceniony za granicą o wiele bardziej niż w naszej ojczyźnie.
Ten rzadki i drogi kamień był uwielbiany przez Carla Fabergé, a na całym świecie Demantoid kojarzony był ze wspaniałą dekoracją rosyjskich pałaców.
Jego soczysta zielona barwa wciąż podbija serca najbogatszych ludzi na planecie i koneserów sztuki jubilerskiej.
Demantoid jest jednym z najrzadszych zielonych kamieni na naszej planecie Ziemi.
Wielu prawdopodobnie nigdy o nim nie słyszało. Ale można o nim przeczytać na stronach prac Pawła Bażowa i Aleksandra Kuprina.
Kiedy Bazhov spisywał ludowe podania o demantoidach, były one już znane, ale górnicy nazywali je „chryzolitami”.
Akcja opowieści „Srebrne Kopyto” rozgrywa się w XIX wieku.
To właśnie w tym czasie rozpoczął się aktywny rozwój bogactw Uralu.
Podobno do dziś w lasach, nawet w granicach miasta, można znaleźć „rury” – głębokie otwory, już porośnięte paprociami lub krzewami, które kopano, aby wydobywać nie tylko „kamyki”, złoto, ale także pokłady rudy, węgla.
Demantoid został odkryty po raz pierwszy w latach 60. XIX wieku w złożach złota w pobliżu Niżnego Tagiłu.
Później, w rejonie Sysertu i nad potokiem Bobrowka, który wpada do Czusowej, odkryto rodzime odsłonięcia tego minerału – niewielkie, nie dłuższe niż metr, pęknięcia w zmienionych, zastąpionych Serpentynem skałach zasadowych.
W tych wąskich szczelinach, wypełnionych poprzecznie rosnącymi włóknami Azbestu, znajdują się ziarna i mętne, tłusto wyglądające grudki demantoidów.
Włosi wymyślili dla nich trafne określenie – „ziarna azbestu”.
Duży Demantoid to ogromna rzadkość.
A jednak znaleziono dwa duże kryształy – 29,8 g i 50,5 g.
Nadal uważa się je za unikatowe.
„Wymieniamy rezerwy fizyczne za informacje”
(Bill Gates)
Latem 1874 roku Aleksander Wasiljewicz Kaługin – właściciel składu przedmiotów kamiennych i kolekcji mineralogicznych w Jekaterynburgu – miał szczęście odkryć drugie złoże Demantoidów w Rosji, na południe od wsi Poldniewskiego w górniczym okręgu Syserckim (obecnie obwód swierdłowski).
Właśnie tamtędy biegło Srebrne Kopyto Bażowa.
Demantoid zyskał szeroką sławę 13 lat po Syberyjsko-Uralskiej Wystawie Naukowo-Przemysłowej w 1887 roku, a światową sławę zyskał po wystawie w Paryżu w 1889 roku.
„Spojrzałem na Srebrne Kopyto. Widziałem i rogi, i kopyto.
Nie widziałem tylko, jak ten kozioł wybijał kopytem drogie kamienie. Może pokaże mi innym razem”(P. Bażow)
Demantoid to prawdziwie uralski kamień, kojarzony z chromowymi skałami zielonokamienistymi Uralu, a jasny kolor tego wapniowo-żelazowego Granatu wynika z połączenia Żelaza i Chromu.
więcej tutaj...