18-06-2024, 19:16
Kamienie szlachetne. Malachite – kamień spełniający życzenia
Malachitowa Skrzynka, Pani Miedzianej Góry, Mistrz Daniła i Legenda Kamiennego Kwiatu.
Pamiętacie Opowieści Uralskie Bażowa?
Mieliśmy ciężki dzień na wyprawie.
Nagle, gdy się rozstawaliśmy, mój towarzysz podał mi kamień.
Był jasnozielony, lśniący, z małymi, igłowatymi kryształkami.
Rozpoznałem w nim Malachite, ale nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem.
Widząc moją radość, niczym magik wyciągnął kolejny okaz.
Była to zielona Malachitowa kula o złożonym, pięknym wzorze.
Te okazy malachitu były niezwykle piękne.
Malachite jest kamieniem spełniającym życzenia.
Co ciekawe, Malachite wcale nie pochodzi z Rosji – jego pierwsze kroki na tej planecie pojawiły się już w zamierzchłych czasach, gdy ludzie neolitu uważali go za narzędzie rzemieślnicze.
Już w starożytnym Egipcie rudę Malachite wykorzystywano do pozyskiwania Miedzi.
Ze sproszkowanego Malachite zmieszanego z Sodą, Lazurytem, sokiem akacjowym i innymi naturalnymi spoiwami wytwarzano głównie jaskrawozieloną i niebieską farbę.
Starożytni Egipcjanie używali go do podkreślania linii oczu, barwienia szkła oraz ozdabiania przedmiotów rytualnych i ścian budynków; blask tych barwników, które nie blakną przez wieki, wciąż jest przedmiotem legend.
Mimo to z zielonego minerału wykonywano koraliki, amulety i ozdoby mozaikowe.
Okres największego rozkwitu historii „Malachite” przypada na Rosję, gdzie w XVIII wieku odkryto na Uralu złoża najbogatszych złóż „zieleni miedzianej”.
Wraz z otwarciem fabryk szlifierskich zaczęto wytwarzać z Malachite wspaniałe produkty.
Właściwości fizyczne
Malachite to uwodniony Węglan Miedzi.
Ma twardość 3,5-4,0 w skali Mohsa, gęstość 4,0 g/cm³ i jedwabisty, szklisty połysk.
Inne nazwy to: Zieleń Miedziana, Kamień Pawia, Ruda Satynowa i Murrine.
Ogromna popularność Malachite wynika z jego unikalnego wyglądu.
Jest to jedyny zielony minerał, który ma swój własny, niepowtarzalny wzór.
Malachite zawdzięcza swój niezwykły wygląd zawartej w nim Miedzi oraz „dziwactwom” procesów geologicznych.
Wzór malachitu – szerokość naprzemiennie ułożonych jasnych i ciemnych warstw – zależy od zmiany zawartości Miedzi w roztworze Siarczanu Miedzi.
Jego kolorystyka jest przyjemnie kojąca dla oka – od niebieskawo-liściastej po głęboko szmaragdową.
Niezwykłe wzory rozkwitają na powierzchni kamienia, jakby namalowane delikatnym pędzlem nieznanego artysty.
Są to albo wzory krajobrazowe, albo promienie, albo sieć promienistych grzbietów.
Uważa się, że im więcej loków ma kamień i im jego kolor jest bardziej zbliżony do naturalnej zieleni, tym potężniejsza jest jego magiczna moc.
Bardzo cenione są gęste odmiany o pięknym kolorze i wzorze.
Rodzaje malachitu
Promienisty Malachite, Nerkowaty Malachite, Pluszowy, Lazurowy Malachite, Turkusowy Malachite
Pochodzenie
Malachite powstaje wyłącznie w strefach utleniania złóż Siarczku Miedzi.
Jest najpowszechniejszym minerałem Miedzi w utlenionych Rudach Miedzi.
Depozyty
W Rosji Malachite znany jest ze złóż na Uralu, w WNP występuje także w Ałtaju i Kazachstanie (Dzhezkazgan).
Malachite rzadko występuje w dużych ilościach.
W Rosji złoża są praktycznie wyczerpane.
Największy blok Malachite, ważący około 500 kg, znajduje się w Instytucie Górnictwa.
Obecnie głównym dostawcą Malachite do wyrobu biżuterii i prac wykończeniowych jest Demokratyczna Republika Konga (dawniej Zair)
Magiczne właściwości Malachite
W Rosji ten kamień szlachetny był uważany za kamień spełniający życzenia.
Słowianie rzeźbili słońce z Malachite, aby chronić przed złymi duchami i jadowitymi zwierzętami.
Dzięki wysokiej zawartości Miedzi Malachite oczyszcza organizm z toksyn i zanieczyszczeń.
Minerał ten pochłania negatywność, pomaga wzmocnić układ nerwowy, wyeliminować zaburzenia emocjonalne i uwolnić umysł od dawnych problemów i żalów.
Malachit
Malachit był używany jako amulet zdrowotny przez starożytnych Egipcjan i Greków.
Wzory na kamieniu często przypominają oko, dlatego klejnot ten służył jako ochrona przed złym okiem.
Według astrologów kamień ten idealnie nadaje się dla znaków Lwa, Byka i Wagi.
Relacje z innymi znakami bywają mieszane.
To jednak tylko ogólne wytyczne.
W rzeczywistości wybór amuletu w mniejszym stopniu zależy od znaku zodiaku.
Wybierając amulet, należy kierować się intuicją, brać pod uwagę swoje cechy osobiste, cechy charakteru i cele, a dopiero potem znak zodiaku.
https://dzen.ru/a/X-yjva8ULwsX8PCO?sid=4...3147114391