20-06-2024, 19:39
Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony)
Pannukakku to fiński odpowiednik naszych naleśników.
Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt.
W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem.
Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i czekamy.
Zapominamy o staniu przy patelni
Składniki
3 jajka L
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50g masła
700 ml mleka
500 g mąki
1 płaska łyżeczka soli
1. Jajka ubijamy przez 2-3 minuty do powstania lekkiego puchu.
Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło.
2. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
3. Naleśnik kroimy na kawałki.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane konfiturą.
https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2018...rnika.html