20-06-2024, 19:58
Staropolskie naleśniki z truskawkami według Ćwierczakiewiczowej
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
(przepis na około 10-12 sztuk)
4 jajka
30 gr masła klarowanego lub margaryny
250 gr mąki
250 ml mleka
szczypta soli
Nadzienie:
200 gr truskawek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Opcjonalnie do dekoracji:
1-2 łyżki masła
cukier trzcinowy
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka mieszamy z rozpuszczonym masłem lub margaryną, dodajemy mąkę i mleko oraz sól, mieszamy rózgą do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
Na końcu pozostaje nam delikatnie wmieszać pianę z białek.
Smażymy na patelni lekko posmarowanej tłuszczem (masłem klarowanym lub margaryną).
Nadzienie:
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy truskawki wraz z cukrem.
Smażymy 5 minut (nie dłużej, bo truskawki wypuszczą za dużo soku).
Przekładamy do miseczki.
Nakładamy na naleśniki po łyżce nadzienia truskawkowego, składamy do środka, zawijamy w ruloniki.
Podajemy na ciepło.
Jeśli nie boimy się kalorii, możemy polać rozpuszczonym masełkiem i posypać cukrem trzcinowym.
https://wiszniowka.pl/staropolskie-nalesniki/