15-04-2012, 17:25
Czytałam ostatnio "The Victorian Romantic Tarot" Karen Mahony i postanowiłam powrócić do tego wątku , aby zacytować pewien fragment, moim zdaniem -ciekawy:
" Odwracanie skłania do otwarcia, a nawet bawienia się znaczeniami karty, dzięki czemu są one szczególnie zróżnicowane. Weź pod uwagę kontekst całego rozkładu, w którym pojawiają się karty odwrócone i bądź gotowy, aby wykorzystać swój instynkt. Istotne do zapamiętania jest, aby nie odczytywać automatycznie kart odwróconych jako negatywnych , bo może być wręcz przeciwnie" Następnie jest napisane, że oczywiście można używać tylko kart prostych, ponieważ wiele osób tak robi, z dobrym efektem. I dalej:
"Ale jeśli przyjmiesz ideę "czytania" kart odwróconych w tej talii, spójrz na nią jak na wyzwolenie, nie wymaganie. Zobacz ją jako sposób, który pozwoli ci odkryć więcej ukrytych aspektów kart. Możesz być zaskoczony tym, co odkryjesz".
Ten fragment dedykuję osobom, które odwracają karty.
No i jeśli już piszę, to jeszcze coś wyjaśnię.
"Obrazkowym kluczu do Tarota" E.A. Waite'a:
5 Kielichów (odwrócona): nowiny, sojusz, pokrewieństwo, powrót
4 Kielichów (odwrócona): nowość, zapowiedź, nowa wskazówka, nowe związki
10 Mieczy (odwrócona) : korzyść, zysk, sukces, przychylność, jednak nic trwałego, także władza i autorytet
7 Mieczy (odwrócona): dobra rada, doradca, wskazówka
"The Encyclopedia of Tarot" S.R. Kaplana (Tom I)
10 Mieczy (odwrócona):korzyść, zysk, poprawa, przejściowy sukces, chwilowa korzyść
4 Mieczy (odwrócona): aktywność, przezorność, ostrożność, oszczędność, chęć odzyskania tego, co zostało stracone
8 Kielichów (odwrócona): szczęście, wysiłek trwający aż do osiągnięcia sukcesu, radość, wesołość, biesiadowanie
5 Kielichów (odwrócona): obiecujące perspektywy, optymistyczne oczekiwania, nowy sojusz, powinowactwo, powrót starego przyjaciela, spotkanie (ponowne)
4 Kielichów (odwrócona): nowe możliwości, nowe relacje, nowe podejście do starych problemów, nowa znajomość, nowa wiedza.
" Odwracanie skłania do otwarcia, a nawet bawienia się znaczeniami karty, dzięki czemu są one szczególnie zróżnicowane. Weź pod uwagę kontekst całego rozkładu, w którym pojawiają się karty odwrócone i bądź gotowy, aby wykorzystać swój instynkt. Istotne do zapamiętania jest, aby nie odczytywać automatycznie kart odwróconych jako negatywnych , bo może być wręcz przeciwnie" Następnie jest napisane, że oczywiście można używać tylko kart prostych, ponieważ wiele osób tak robi, z dobrym efektem. I dalej:
"Ale jeśli przyjmiesz ideę "czytania" kart odwróconych w tej talii, spójrz na nią jak na wyzwolenie, nie wymaganie. Zobacz ją jako sposób, który pozwoli ci odkryć więcej ukrytych aspektów kart. Możesz być zaskoczony tym, co odkryjesz".
Ten fragment dedykuję osobom, które odwracają karty.
No i jeśli już piszę, to jeszcze coś wyjaśnię.
Tarofides napisał(a):Tu cos nie rozumiem Czy dla ciebie cień i karta odwrócona, to 2 różne rzeczy bo dla mnie to jest to samo.
Gośka napisał(a):Pisałam o tym wcześniej. Czasami znaczenia się pokrywają, ale nie zawsze, więc nie jest to to samo.
Tarofides napisał(a):To już jakieś wydziwianie, nie spotkałem sie z tym w literaturze, czy to pomysł pani Ch. (jej nie czytałem )No akurat to nie pomysł Pani Alicji. W podobny sposób "czytano" karty dawno temu. Jeśli mowa o literaturze, to poniżej zamieszczam przykładowe pozytywne interpretacje kart odwróconych (czyli różniące się od "cieni") zawarte w:
"Obrazkowym kluczu do Tarota" E.A. Waite'a:
5 Kielichów (odwrócona): nowiny, sojusz, pokrewieństwo, powrót
4 Kielichów (odwrócona): nowość, zapowiedź, nowa wskazówka, nowe związki
10 Mieczy (odwrócona) : korzyść, zysk, sukces, przychylność, jednak nic trwałego, także władza i autorytet
7 Mieczy (odwrócona): dobra rada, doradca, wskazówka
"The Encyclopedia of Tarot" S.R. Kaplana (Tom I)
10 Mieczy (odwrócona):korzyść, zysk, poprawa, przejściowy sukces, chwilowa korzyść
4 Mieczy (odwrócona): aktywność, przezorność, ostrożność, oszczędność, chęć odzyskania tego, co zostało stracone
8 Kielichów (odwrócona): szczęście, wysiłek trwający aż do osiągnięcia sukcesu, radość, wesołość, biesiadowanie
5 Kielichów (odwrócona): obiecujące perspektywy, optymistyczne oczekiwania, nowy sojusz, powinowactwo, powrót starego przyjaciela, spotkanie (ponowne)
4 Kielichów (odwrócona): nowe możliwości, nowe relacje, nowe podejście do starych problemów, nowa znajomość, nowa wiedza.