Ansuz
Tradycyjne znaczenie: bóg. Jeśli „Thurisaz” symbolizuje siły chaosu, to „Ansuz” uosabia porządek, którego obrońcami w mitologii skandynawskiej są asy.
Runa Ansuz symbolizuje świadomość, inteligencję, komunikację i zdrowy rozsądek. Elementem Odyna, boską siłą związaną z tą runą, jest powietrze. Powietrze jest niezbędne do podtrzymania życia we wszystkich jego postaciach. Ponadto pełni rolę pośrednika: to dzięki powietrzu dźwięki istnieją. Dlatego dźwięk jest jedną z głównych ezoterycznych odpowiedników runy Ansuz. Związane są z nim wszelkie rodzaje dźwięków naturalnych oraz pochodzenie dźwięku jako środka komunikacji między ludźmi. W magii dźwięk służy jako środek poszerzania świadomości. Intonując runy specjalną metodą, która pozwala ściśle powiązać dźwięk z oddechem, można osiągnąć niesamowite rezultaty.
Anglosaski poemat runiczny mówi:

Usta są źródłem wszelkiej mowy,
wsparciem mądrości,
pocieszeniem doradcy,
wsparciem i pożytkiem dla wszystkich.

Mowa jest jednym z atrybutów Odyna, obok poezji i wspomnianych już magicznych właściwości dźwięku. Nieprzypadkowo uważa się, że to Odyn, władca słów i mowy, dał ludziom wiedzę o runach.
Na wyższym poziomie „Ansuz” symbolizuje energię życiową, która na Wschodzie nazywana jest praną, a zwolennicy tradycji niemieckiej magii nazywają ją „od energią”.
Na poziomie praktycznej pracy z runami „Ansuz” służy jako przeciwwaga dla runy „Thurisaz”. „Turisaz” służy do wiązania, a „Ansuz” do rozwiązywania. Czwarte zaklęcie z „Przemówień Najwyższego” brzmi:

Czwartą rzeczą, którą wiem, jest to, że
jeśli zwiążą moje kończyny
mocnymi kajdanami,
będę śpiewać , że więzy z moich nadgarstków i kajdany z nóg
natychmiast odpadną .

Tym samym Ansuz można wykorzystać do usunięcia kajdan, także psychologicznych (takich jak podświadomy niepokój czy strach utrudniający wzrost i rozwój duchowy jednostki). Na poziomie codziennym pomaga usuwać bariery w rozwoju kariery.
https://chernyymag.5bb.ru/viewtopic.php?id=6610

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości