Teyvaz
Tradycyjne znaczenie: bóg Tyr. „Teyvaz” to najstarsze znane imię boga Tyra, które istniało w tym samym okresie co „Wodenaz” i „Turisaz” – warianty imion Wodan i Thor. Kształt runy Teyvaz nawiązuje do tradycyjnego astrologicznego symbolu planety Mars, utożsamianej z rzymskim bogiem wojny o tym samym imieniu. W pewnym stopniu Tyr rzeczywiście jest podobny do Marsa. Obaj są uważani za patronów wojen i bitew. W starożytnym panteonie skandynawskim to Tyr był bogiem bitew – i dopiero później tę funkcję objął Odyn. Istnieje jednak wiele istotnych różnic między Marsem a Tyrem: podczas gdy Mars walczy wyłącznie z żądzy krwi, Tyr jest szlachetnym wojownikiem kierującym się poczuciem sprawiedliwości. Należy go raczej uważać za boga prawa i porządku, obrońcę ideałów społecznych, gwaranta umów i przysięg.
Teoretycznie runa Teyvaz powinna pomóc przywrócić sprawiedliwość i przynieść zwycięstwo w walce. Ale osobiście moje próby użycia tej runy do przywrócenia sprawiedliwości nie zawsze kończyły się sukcesem. Być może cały problem polega na tym, że Tyr nie jest mi bliski i nigdy nie czułam z nim silnej więzi.
Psychologiczne znaczenie tej runy wiąże się z jej rolą patronki walki i konfrontacji. „Teyvaz” symbolizuje odwagę i honor - przede wszystkim uczciwe zachowanie w walce. Wzmacnia odwagę i pomaga zrobić pierwszy krok w kierunku rozwiązania trudnej sytuacji. W wróżeniu ta runa często wskazuje na pozew lub pozew. Czasem oznacza to, że kwerent powinien podjąć aktywne działanie i podpowiada, gdzie dokładnie należy poczynić wysiłki. Powiązana runa, która łączy „Teyvaz” i Raido, przyczynia się do korzystnego rozwiązywania konfliktów, w tym sporów sądowych.
Na poziomie duchowym Teyvaz uosabia cnoty duchowego wojownika.
https://chernyymag.5bb.ru/viewtopic.php?id=6610

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości