Prunus Subgenus Amygdalus
#9

https://www.treesandshrubsonline.org/sit...lcis-2.jpg
https://www.treesandshrubsonline.org/sit...lcis-1.jpg
Prunus Dulcis
Migdałowiec Pospolity
https://pl.wikipedia.org/wiki/Migda%C5%8..._pospolity
Jest gatunkiem drzewa z rodzaju Prunus
Wraz z Brzoskwinią jest klasyfikowany w podrodzaju Amygdalus, odróżniając się od innych podrodzajów pofalowaniami na łupinie ( endokarpie ) otaczającej nasiono 

Owocem Migdała jest pestkowiec, składający się z zewnętrznej łupiny i twardej skorupy z pestką, która nie jest prawdziwym orzechem
Łuskanie Migdałów odnosi się do usuwania skorupy w celu odsłonięcia pestki. 
Migdały są sprzedawane w łupinach lub bez łupin. 
Blanszowane Migdały to Migdały łuskane, które zostały potraktowane gorącą wodą w celu zmiękczenia łupiny nasienia, którą następnie usuwa się, aby odsłonić biały zarodek 
Po oczyszczeniu i przetworzeniu Migdały można przechowywać przez około rok, jeśli są przechowywane w lodówce; w wyższych temperaturach szybciej jełczeją 
Migdały są używane w wielu kuchniach, często zajmując ważne miejsce w deserach, takich jak marcepa

Drzewo Migdałowe dobrze rośnie w umiarkowanym klimacie śródziemnomorskim z chłodną pogodą zimową.
Rzadko można je znaleźć na wolności w jego pierwotnym środowisku.
Migdały były jednymi z najwcześniejszych udomowionych drzew owocowych , ze względu na zdolność do wytwarzania wysokiej jakości potomstwa wyłącznie z nasion, bez używania odrostów i sadzonek. 
Dowody na udomowienie Migdałów we wczesnej epoce brązu znaleziono w stanowiskach archeologicznych na Bliskim Wschodzie, a następnie w całym regionie Morza Śródziemnego i podobnych suchych klimatach z chłodnymi zimami.

Kalifornia produkuje około 80% światowych dostaw Migdałów.
Ze względu na dużą powierzchnię upraw i zapotrzebowanie na wodę do uprawy Migdałów oraz konieczność stosowania pestycydów, produkcja Migdałów w Kalifornii może być niezrównoważona, zwłaszcza w czasie długotrwałej suszy i upałów spowodowanych zmianami klimatycznymi w XXI wieku. 
Susze w Kalifornii spowodowały, że niektórzy producenci wycofali się z branży, co doprowadziło do zmniejszenia podaży i wzrostu cen.

Opis
Migdał jest drzewem liściastym osiągającym wysokość 3–4,5 metrów (10–15 stóp), z pniem o średnicy do 30 centymetrów (12 cali). 
Młode gałązki są początkowo zielone, stają się fioletowe, gdy są wystawione na działanie promieni słonecznych, a następnie szare w drugim roku. 
Liście mają długość 8–13 cm (3–5 cali), [ 9 ] z ząbkowanym brzegiem i 2,5 cm (1 cal) ogonkiem .

Pachnące kwiaty są białe do jasnoróżowych, mają średnicę 3–5 cm (1–2 cali) i pięć płatków, wytwarzane pojedynczo lub w parach i pojawiają się przed liśćmi wczesną wiosną. 
Drzewa Migdałowe dobrze rosną w klimacie śródziemnomorskim z ciepłymi, suchymi latami i łagodnymi, wilgotnymi zimami.
Optymalna temperatura do ich wzrostu wynosi od 15 do 30 °C (59 do 86 °F), a pąki drzew wymagają chłodzenia przez 200 do 700 godzin poniżej 7,2 °C (45,0 °F), aby przerwać stan uśpienia. 

Migdały zaczynają przynosić plon ekonomiczny w trzecim roku po posadzeniu. 
Drzewa osiągają pełnię owocowania pięć do sześciu lat po posadzeniu. 
Owoce dojrzewają jesienią, 7–8 miesięcy po kwitnieniu. 

Owoce Migdałowca mają 3,5–6 cm ( 1+3 ⁄ 8 – 2+3 ⁄ 8  cala) długości. 
Nie jest to orzech, lecz pestkowiec . 
Zewnętrzna osłona, składająca się z zewnętrznego egzokarpu, czyli skórki, i mezokarpu, czyli miąższu, mięsistego u innych przedstawicieli Prunus, takich jak Śliwa i Wiśnia , jest zamiast tego grubą, skórzastą, szarozieloną powłoką (z puszystą powłoką zewnętrzną), zwaną łupiną. 
Wewnątrz łupiny znajduje się zdrewniały endokarp , który tworzy siateczkowatą, twardą skorupę (podobną do zewnętrznej strony pestki brzoskwini) zwaną pyreną . Wewnątrz skorupy znajduje się jadalne nasiono, powszechnie nazywane orzechem.
Zazwyczaj obecne jest jedno nasiono, ale czasami występują dwa. 
Po dojrzeniu owocu łupina pęka i oddziela się od skorupy, a między łodygą a owocem tworzy się warstwa odcinająca, dzięki czemu owoc może spaść z drzewa. 
 Podczas zbioru, zmechanizowane potrząsacze drzew są używane w celu przyspieszenia spadania owoców na ziemię w celu zebrania.

Taksonomia
Migdały słodkie i gorzkie
Nasiona Prunus Dulcis var. Dulcis są przeważnie słodkie, ale niektóre drzewa wytwarzają nasiona, które są nieco bardziej gorzkie.
Podstawa genetyczna goryczy obejmuje pojedynczy gen, a gorzki smak jest ponadto recesywny, oba aspekty sprawiają, że cecha ta jest łatwiejsza do udomowienia. 
Owoce Prunus Dulcis var. Amara są zawsze gorzkie, podobnie jak pestki innych gatunków rodzaju Prunus, takich jak Morela, Brzoskwinia i Wiśnia (choć w mniejszym stopniu).

Gorzki Migdał jest nieco szerszy i krótszy od słodkiego Migdała i zawiera około 50% oleju stałego występującego w słodkich Migdałach. 
Zawiera również enzym emulsynę, która w obecności wody działa na dwa rozpuszczalne glukozydy amigdalinę i prunazynę, dając glukozę, cyjanek i olejek eteryczny gorzkich Migdałów, który jest prawie czystym benzaldehydem, substancją chemiczną powodującą gorzki smak.
Gorzkie Migdały mogą zawierać 4–9 miligramów cyjanku wodoru na Migdał i zawierają 42 razy większe ilości cyjanku niż śladowe ilości występujące w słodkich Migdałach. Źródłem zawartości cyjanku w gorzkich Mgdałach jest enzymatyczna hydroliza amigdaliny. 
Monooksygenazy P450 biorą udział w szlaku biosyntezy amigdaliny. 
Mutacja punktowa w czynniku transkrypcyjnym bHLH zapobiega transkrypcji dwóch genów cytochromu P450, co skutkuje cechą słodkiego ziarna. 

Pochodzenie i dystrybucja
Dokładne pochodzenie Migdałów jest kontrowersyjne ze względu na szacunki dotyczące ich pojawienia się w rozległych regionach geograficznych. 
Źródła wskazują, że pochodzi z Azji Środkowej, pomiędzy Iranem, Turkmenistanem, Tadżykistanem, Kurdystanem, Afganistanem i Irakiem, lub z wschodnioazjatyckiego subregionu, pomiędzy Mongolią i Uzbekistanem 
W innych ocenach zarówno dowody botaniczne, jak i archeologiczne wskazują, że Migdały pochodzą z Azji Zachodniej i były uprawiane po raz pierwszy, w szczególności w krajach Lewantu
Inne szacunki określały Iran i Anatolię (obecnie Turcję ) jako miejsca pochodzenia Migdałów, przy czym dowody botaniczne wskazują, że Iran jest możliwym centrum pochodzenia.

Dziko rosnąca odmiana udomowionego Migdała rosła również w częściach Lewantu. 
Uprawa migdałów została rozprzestrzeniona przez ludzi przed wiekami wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego do północnej Afryki i południowej Europy, [ 28 ] [ 29 ] a ostatnio do innych regionów świata, zwłaszcza do Kalifornii

Wybór słodkiego typu spośród wielu gorzkich typów rosnących na wolności oznaczał początek udomowienia migdałów. 
Nieznany jest dziki przodek Migdałów użyty do wyhodowania udomowionego gatunku. 
Gatunek Prunus Fenzliana może być najprawdopodobniejszym dzikim przodkiem migdałów, częściowo dlatego, że pochodzi z Armenii i zachodniego Azerbejdżanu , gdzie został najwyraźniej udomowiony. 
Dzikie gatunki migdałów były uprawiane przez wczesnych rolników, „najpierw nieumyślnie na śmietnikach, a później celowo w sadach”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Almond
https://botany.cz/cs/prunus-dulcis/
https://www.knowyourweeds.com/pl/weeds/P...s?s=NTk5Nw==

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 10-02-2024, 16:16
Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 10-02-2024, 16:19
Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 26-11-2024, 16:07
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 30-11-2024, 14:28
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 17:44
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 18:52
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 18:54
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 18:57
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 19:00
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 19:02
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 19:05
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 19:12
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 19:22
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 19:28
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 19:36
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 19:40
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 19:58
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 20:04
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 20:32
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 20:39
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 20:43
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 20:47
RE: Prunus Subgenus Amygdalus - przez Krystyna - 12-12-2024, 20:53



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości