21-04-2012, 15:38
Wino z zielonej pietruszki św. Hildegardy
10 łodyg zielonej pietruszki razem z liśćmi zalać 1 l wina gronowego. Dodać 1-2 łyżki octu winnego i gotować 10 minut. Dodać 300 g miodu i gotować kolejne 4 minuty. Odcedzić, przelać do czystych butelek i zamknąć.
Pić przy dolegliwościach sercowych 2-3 łyżki dziennie.Wino wzmacnia serce i łagodzi kłucia sercowe.
Przepis ten opracowała święta Hildegarda, która pozostawiła bardzo wiele receptur zielarskich. Wino pomaga nawet przy dusznicy bolesnej, można je pić także przy zdenerwowaniu i stresie.
/dr Jadwiga Górnicka/
10 łodyg zielonej pietruszki razem z liśćmi zalać 1 l wina gronowego. Dodać 1-2 łyżki octu winnego i gotować 10 minut. Dodać 300 g miodu i gotować kolejne 4 minuty. Odcedzić, przelać do czystych butelek i zamknąć.
Pić przy dolegliwościach sercowych 2-3 łyżki dziennie.Wino wzmacnia serce i łagodzi kłucia sercowe.
Przepis ten opracowała święta Hildegarda, która pozostawiła bardzo wiele receptur zielarskich. Wino pomaga nawet przy dusznicy bolesnej, można je pić także przy zdenerwowaniu i stresie.
/dr Jadwiga Górnicka/