Wypieki bezglutenowe
#18

Ciasto migdałowo-pomarańczowe

Składniki:
-2 pomarańcze (około 300 g)
-5 jajek
-szczypta soli
-200 g cukru
-250 g mielonych migdałów
-2 łyżki płatków migdałowych
-cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Umyć gorącą wodą pomarańcze, obrać i grubo posiekać, usuwając pestki. Włożyć posiekany miąższ do garnka, dodać 1 łyżkę wody i dusić pod przykryciem przez 30 minut na słabym ogniu. Odstawić garnek, żeby zawartość ostygła.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Rozdrobnić całą zawartość garnka w mikserze. Oddzielić żółtka od białek. Zmieszać białka z solą i ubić na sztywną pianę. Dodać 100 g cukru i mocno ubijać jeszcze minutę.
Ubić żółtka z resztą cukru na jasny, puszysty krem. Dodać mus pomarańczowy, mielone migdały i pianę z białek, wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 50–55 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko ciemniało, po 30 minutach przykryć je folią aluminiową.
Studzić ciasto w formie. Chłodne wyjąć i ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości