05-06-2025, 15:22
Podstawowe elementy diety Sri Lanki
Dieta mieszkańców Sri Lanki opiera się w dużej mierze na ryżu, szeroko wykorzystuje się kokos, a także różnorodne owoce morza pochodzące z otaczającego wyspę Oceanu Indyjskiego.
Ryż i curry
Ryż stanowi podstawę codziennej diety Sri Lanki i zazwyczaj towarzyszy różnym curry.
Kucharze na Sri Lance tworzą curry, używając różnych mięs, warzyw, a nawet owoców, doprawiając je bogatymi przyprawami, takimi jak kmin, kolendra, kardamon i cynamon.
Mięso :
kurczak, wołowina, baranina, wieprzowina
Warzywa :
okra, dynia, fasola, bakłażan
Owoce :
jackfruit, zielone banany
Przysmaki kokosowe
Kokos jest składnikiem deserów powszechnie używanym w kuchni lankijskiej i odgrywa kluczową rolę w daniach głównych.
Szefowie kuchni polegają na mleku kokosowym, aby dodać kremowości curry i używają startego kokosa w przyprawach, takich jak sambal .
Sambols : Pol sambol (przysmak kokosowy), Seeni sambol (słodki przysmak cebulowy)
Przekąski : Coconut Roti (płaski chleb)
Specjały z owoców morza
Rozległe wybrzeże Sri Lanki zapewnia obfitość owoców morza, prezentując dania od pikantnych curry po smażone przekąski.
Do powszechnie używanych owoców morza należą:
Curry : krab, krewetka, ryba
Przekąski : mątwy, kalmary
Curry z rybą, zwłaszcza z tuńczyka, jest wszechobecne, często doprawiane tamaryndem i kokosem.
https://seas.aero/sri-lankan-cuisine-unv...y-secrets/