05-06-2025, 16:56
Uliczne jedzenie i przekąski ze Sri Lanki
Uliczne jedzenie i przekąski Sri Lanki oferują żywy asortyment smaków, gdzie przyprawy odgrywają centralną rolę w każdym daniu.
Te szybkie przekąski są podstawą lokalnej diety, wyróżniając się różnorodnością i smakiem.
Kottu Roti
Kottu Roti to kwintesencja ulicznego jedzenia, które jest zarówno treściwe, jak i pikantne.
Składa się z poszatkowanego płaskiego chleba wymieszanego z warzywami, jajkiem i/lub mięsem, doprawionego mieszanką przypraw.
Danie jest gotowane na płaskiej żeliwnej patelni, a rytmiczne siekanie metalowymi szpatułkami jest powszechnym dźwiękiem na ulicy.
Warzywa: marchew, por, kapusta
Białka: kurczak, wołowina, jajka lub ser dla wegetarian
Przyprawy: proszek curry, czosnek, imbir i chili
Krótkie posiłki
Short Eats to lankijska wersja fast foodów.
Są to małe kąski idealne na przekąskę w podróży.
Short Eats można zazwyczaj znaleźć w piekarniach i na straganach ulicznych w całym kraju.
Obejmują one różnorodne smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone potrawy wypełnione pikantnymi składnikami.
Samosy : trójkątne ciastka wypełnione pikantnymi ziemniakami, cebulą i groszkiem.
Kotlety : Głęboko smażone przekąski pokryte bułką tartą, wypełnione rybą, mięsem lub warzywami.
Kotleciki : Ciasto francuskie wypełnione pikantnym mięsem lub warzywami.
Hoppery (Appa)
Hoppers , lub Appa, to popularna przekąska na Sri Lance, szczególnie na śniadanie lub kolację.
Są to naleśniki w kształcie misek, zrobione z fermentowanej mąki ryżowej i mleka kokosowego.
Brzegi są cienkie i chrupiące, a spód jest grubszy i bardziej miękki.
Plain Hoppers : Proste, o lekko kwaśnym smaku.
Egg Hoppery : Podczas pieczenia do środka pojemnika wbija się jajko.
Słodsze odmiany : Czasami słodzone mlekiem kokosowym lub cukrem.
https://seas.aero/sri-lankan-cuisine-unv...y-secrets/