Galena

Galena and Cuprite - Bisbee
Znaczenie
Galena jest oficjalnym minerałem stanowym stanów USA: Kansas, Missouri i Wisconsin; dawne społeczności górnicze Galena w Kansas, Galena w Illinois, Galena w Dakocie Południowej i Galena na Alasce,  wzięły swoje nazwy od złóż tego minerału.

Zastosowania
Jednym z najstarszych zastosowań Galeny było wytwarzanie Kohlu, kosmetyku do oczu, który obecnie uważa się za toksyczny ze względu na ryzyko zatrucia ołowiem 
W starożytnym Egipcie nakładano go wokół oczu, aby zmniejszyć oślepiające działanie pustynnego słońca i odstraszyć muchy, które mogły być potencjalnym źródłem chorób.

W Ameryce Północnej w okresie przedkolumbijskim Galena była używana przez ludność tubylczą jako składnik farb dekoracyjnych i kosmetyków, a także szeroko handlowano nią w całej wschodniej części Stanów Zjednoczonych. 
Ślady Galeny często znajdują się w mieście Kincaid Mounds w czasach Missisipi , w dzisiejszym stanie Illinois. 
Galena używana w tym miejscu pochodziła ze złóż w południowo-wschodnim i środkowym Missouri oraz w górnej dolinie rzeki Missisipi. 

Galena jest główną Rudą Ołowiu i jest często wydobywana ze względu na zawartość Srebra. 
Jest stosowana jako źródło Ołowiu w szkliwie ceramicznym 

Galena to półprzewodnik o małej przerwie energetycznej wynoszącej około 0,4  eV , który znalazł zastosowanie we wczesnych systemach komunikacji bezprzewodowej . 
Był stosowany jako kryształ w odbiornikach radiowych kryształkowych, w których pełnił funkcję diody stykowej, zdolnej do prostowania prądu przemiennego w celu wykrywania sygnałów radiowych.
Kryształ Galeny był używany z ostrym drutem, zwanym „ kocim wąsikiem ”, w kontakcie z nim. 

Współcześnie Galena jest wykorzystywana przede wszystkim do pozyskiwania minerałów wchodzących w jej skład. 
Oprócz Srebra jest ona najważniejszym źródłem ołowiu, wykorzystywanym m.in. w akumulatorach kwasowo-ołowiowych 
https://en.wikipedia.org/wiki/Galena

[Obrazek: attachment.php?aid=82816]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Galena - przez Krystyna - 13-07-2025, 14:29
RE: Galena - przez Krystyna - 13-07-2025, 14:50
RE: Galena - przez Krystyna - 13-07-2025, 15:12

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości