Wczoraj, 14:51
Niebiesko-zielony granat andradytowy z Quebecu w Kanadzie – odnotowany w 2010 roku.
Uwaga – o ile wiem, nie są to granaty zmieniające kolor na niebiesko.
Wymiary: 2,7 x 2 x 1,3 cm.
Zdjęcie: Rob Lavinsky, iRocks.com – licencja na podstawie CC-BY-SA-3.0
Garnet Blue
Garnet Blue wyróżnia się wśród Granatów tym, że jest uważany za najrzadszy.
Do XX wieku nie znaleziono Granatu Błękitnego, a nawet mówiono, że może on występować w „każdym kolorze oprócz niebieskiego”.
Jednak w 1990 roku Granat Błękitny został odkryty w Bekily na Madagaskarze i zidentyfikowany przez znanego gemmologa Richarda Wise'a.
Granat Błękitny jest nadal rzadkim kamieniem i może osiągać wysokie ceny.
Niebieski Granat to Granat Pyrope -Spessartine, znany ze swojej zdolności do zmiany koloru, bardzo podobnej do Aleksandrytu – w świetle żarowym kamień ma barwę fioletową, natomiast w świetle dziennym ma barwę niebieską, niebiesko-zielono-szarą.
Z tego powodu niebieski granat bywa czasem nazywany Alexandrite Garnet – należy jednak pamiętać, że Alexandrite to zupełnie inny minerał – rodzaj Chryzoberylu.
Znalezisko z Madagaskaru z 1990 roku, o którym mowa powyżej, nie było pierwszą obserwacją Granatu Niebieskiego: Crowningshield zidentyfikował „kamień wytarty przez wodę” jako Granat Niebieski, który został zgłoszony do analizy w GIA w 1970 roku.
Kamień ten zmieniał kolor z niebieskozielonego w świetle dziennym na fioletowoczerwony w świetle żarowym; w latach 80. XX wieku kamień ten zidentyfikowano jako Granat Pyrope-Spessartine
Od tego czasu Niebieski Granat został znaleziony w kilku innych miejscach – jest to jednak jeden z najrzadszych kamieni szlachetnych i wiadomo, że osiąga bardzo wysokie ceny: najwyższą z nich miała być sprzedaż w 2003 roku 4,2-karatowego niebieskiego granatu za 6,8 miliona dolarów.
Jednak nigdzie w internecie nie mogę znaleźć oryginalnego raportu z tej sprzedaży; widzę jedynie obowiązkowe powielanie informacji na niezliczonych stronach internetowych, bez ich potwierdzenia ani podania źródła. Jeśli ktoś może zweryfikować tę informację, proszę dać mi znać.
W przeciwnym razie umieszczam ją w kategorii „plotki”.
Kolor Granatu Niebieskiego
Kolor Granatu Niebieskiego wynika z dużej zawartości zanieczyszczeń Wanadem (około 1% V 2 O 3 wagowo) [4] i mniejszych ilości Chromu (0,14–0,36%).
Granaty Niebieskie o intensywniejszym odcieniu błękitu mogą zawierać więcej Wanadu – widziałem jeden raport laboratoryjny dotyczący Granatu Madagaskarskiego (zakupionego na wystawie klejnotów w Tucson w 2000 r.) o zawartości V 1,7%.
Mówi się, że Granat Niebieski jest niezwykle rzadki, jeśli ma ponad 1 karat i jest w dobrym gatunku – a większość Granatów Niebieskich o większych rozmiarach wydaje się zbyt szara i pozbawiona przejrzystości.
Granat niebieski znaleziono w Tanzanii, na Madagaskarze,
Oto wyjaśnienie kolorów i zmian barwy spowodowanych przez różne jony występujące w kamieniach jako „zanieczyszczenia”:
Różne jony minerałów absorbują światło o określonym widmie, w zależności od pierwiastka lub mieszanki pierwiastków.
W przypadku Granatu Niebieskiego Chrom i Wanad absorbują światło ze środka widma, przepuszczając odcienie czerwieni i błękitu.
Ponieważ światło słoneczne zawiera więcej światła niebieskiego niż czerwonego, kamień wydaje się niebieski w świetle dziennym – podczas gdy światło żarowe charakteryzuje się brakiem widma niebieskiego – i dlatego kamień będzie wydawał się fioletowo-czerwony.
Niewiele jest Niebieskich Granatów na sprzedaż.
To naprawdę rzadki kamień. Widziałem ich kilka w sprzedaży online, cena wywoławcza granatu zmieniającego kolor (na eBayu) wynosi około 500-1000 dolarów za karat.
Ceny detaliczne w innych krajach mogą być wyższe.
https://gemstoneslist.com/blue-garnet.html