07-10-2015, 16:16
Zupa porowa
- 3-4 pory
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 4 szklanki bulionu (może być z kostki)
- kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
- 10 dag łagodnego serka topionego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatałowej
- pół szklanki startego żółtego sera
- pół garście posiekanej natki pietruszki
Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.
Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.
Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką.
- 3-4 pory
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 4 szklanki bulionu (może być z kostki)
- kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
- 10 dag łagodnego serka topionego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatałowej
- pół szklanki startego żółtego sera
- pół garście posiekanej natki pietruszki
Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.
Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.
Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką.