Jade Black

Powyżej przytoczyłam zapi o przekazaniu Królowej Wiktorii berła z Black Jade przez Chińskiego Cesarza...
ytoszkę poszukałam w necie bo chciałam Wam to berło pokazać...
i oto co znalazłam...
"Nie ma żadnych zapisów o czarnym berle z jadeitu dla królowej Wiktorii; dokumenty historyczne opisują białe berło z Jadeitu podarowane jej przez cesarza Guangxu z Chin z okazji Złotego Jubileuszu w 1887 roku, z niektórymi przedmiotami opisanymi jako posiadające czarne jedwabne frędzle. 
Berło zostało wyrzeźbione z białego Jadeitu i miało podstawę oraz czerwone jedwabne frędzle z koralikami.
 Prawdopodobnie odnotowano je jako „651. Rzeźbione berło, biały jadeit, ze stojakiem”.

Szczegóły Berła
Materiał : biały jadeit.
Okazja : Prawdopodobnie podarowany królowej Wiktorii z okazji jej Złotego Jubileuszu w 1887 roku.
Źródło : Prawdopodobnie od cesarza Guangxu , cesarza Chin.
Zawartość : Berło zostało opisane jako „Rzeźbione berło z białego jadeitu, z czerwonymi jedwabnymi frędzlami i paciorkami”.

Zamieszanie z Czarnym Jadeitem
Główne zamieszanie może wynikać z dodania czarnych jedwabnych frędzli lub ewentualnie kilku czarnych elementów dekoracyjnych na podstawie, a nie z faktu, że samo berło jest wykonane z czarnego jadeitu.

Berła Czarnego Kamienia
Czarny jadeit (lub inne czarne kamienie) był używany do celów rytualnych w starożytnych Chinach, a podobne berła z czarnego kamienia znaleziono podczas wykopalisk w prowincjach Shaanxi i Syczuan. 
Uważano je za przedmioty ceremonialne, a ich materiały i wzory podkreślały ich wzniosłą i odrębną funkcję w porównaniu ze zwykłymi narzędziami."
https://www.google.com/search?q=Black+Ja...JM&vssid=l

[Obrazek: attachment.php?aid=82914]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Jade Black - przez Krystyna - 27-08-2025, 01:39
RE: Jade Black - przez Krystyna - 27-08-2025, 01:48
RE: Jade Black - przez Krystyna - 27-08-2025, 12:37
RE: Jade Black - przez Krystyna - 27-08-2025, 13:14
RE: Jade Black - przez Krystyna - 31-08-2025, 19:40

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości