18-02-2013, 21:08
Krupnik ze śliwkami
Zdrowa zupa dla poszukiwaczy nowych smaków.
Dodatek śliwek sprawia, że zupa jest w smaku lekko słodka, taka trochę orientalna, ale bardzo ciekawa.
Składniki
15 dag kaszy jęczmiennej
1 filet z piersi kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
10 dag suszonych śliwek
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
ziele angielskie
tymianek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Suszone śliwki zalać letnią woda, odstawić do namoczenia na 10 minut.
Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Kurczaka umyć i pokroić w paski.
Włoszczyznę obrać, umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i posiekać.
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa z czosnkiem (ok. 3-4 minuty).
Dodać opłukana na sicie kaszę jęczmienną, mięso kurczaka, śliwki, liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego.
Wlać 1,5 litra wrzątku.
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Gotować ok. 40 minut.
źródło