Wczoraj, 23:31
Występowanie i lokalizacje
Jaspis Picassa występuje głównie w Stanach Zjednoczonych, a jego występowanie jest szczególnie widoczne w regionach znanych z bogatej różnorodności geologicznej.
Oto niektóre z kluczowych miejsc występowania jaspisu Picassa:
Utah :
Utah jest jednym z głównych źródeł Jaspisu Picasso, szczególnie w południowo-zachodniej części stanu.
W stanie Utah, obszary takie jak pustynie hrabstwa San Juan i okoliczne regiony słyną z produkcji wysokiej jakości okazów Jaspisu Picassa.
Kamień ten często występuje w formacjach skalnych osadowych, korytach rzek lub odsłoniętych skałach skalnych.
Kalifornia :
Niektóre obszary Kalifornii, takie jak region pustyni Mojave oraz hrabstwa San Bernardino i Riverside, również dostarczyły okazów Jaspisu Picassa.
Kamień ten można znaleźć w krajobrazach pustynnych, na wychodniach skalnych lub w osadach aluwialnych .
Wyoming :
Wyoming to kolejny stan, w którym można znaleźć Jaspis Picassa, choć rzadziej niż w Utah czy Kalifornii.
Regiony takie jak hrabstwo Sweetwater mogą zawierać złoża Jaspisu Picassa w formacjach skał osadowych lub wzdłuż brzegów rzek.
Nevada :
W Nevadzie, w obszarach takich jak region Wielkiej Kotliny i pustynie południowej Nevady, znane są okazy Jaspisu Picassa.
Kamień ten może występować w towarzystwie innych minerałów i skał w środowiskach pustynnych.
Inne lokalizacje :
Chociaż Stany Zjednoczone są głównym źródłem Jaspisu Picassa, odnotowano również jego występowanie w innych częściach świata, choć rzadziej.
Należą do nich takie kraje jak Meksyk, Kanada, Australia i Madagaskar.
Jasper Picasso jest często kolekcjonowany przez pasjonatów, lapidarystów i poszukiwaczy kamieni szlachetnych w tych regionach.
Zazwyczaj występuje w postaci grudek, żył lub głazów w formacjach skał osadowych, a jego charakterystyczne wzory i kolory sprawiają, że jest cenionym materiałem do produkcji biżuterii, prac lapidarnych i przedmiotów dekoracyjnych.
Ogólnie rzecz biorąc, występowanie Jaspisu Picassa jest ściśle związane z regionami o długiej historii aktywności geologicznej, osadzania się osadów i obecności bogatych w Krzemionkę płynów, które przyczyniają się do powstawania tego wyjątkowego i wizualnie uderzającego kamienia szlachetnego.
https://geologyscience.com/gemstone/picasso-jasper/