11-02-2026, 01:39
Historia Obsydianu o Złotym Połysku:
Obsydian zawdzięcza swoją angielską nazwę błędnie przetłumaczonemu fragmentowi „Historii Naturalnej” Pliniusza Starszego (człowieka, który zmarł w Pompejach):
„Wśród różnych rodzajów Szkła możemy również zaliczyć Szkło Obsydianowe, substancję bardzo podobną do kamienia, który Obsius [błędnie przetłumaczone jako Obsidius] odkrył w Etiopii.
Kamień ten ma bardzo ciemny kolor, a czasami jest przezroczysty… Wiele osób używa go do wyrobu biżuterii, a ja sam widziałem wykonane z tego materiału posągi zmarłego cesarza Augusta… Ksenokrates twierdzi, że obsydian występuje również w Indiach oraz w Samnium we Włoszech; i że jest to naturalny produkt Hiszpanii, na wybrzeżach graniczących z Oceanem”.
Obsydian to naturalnie występujące Szkło Wulkaniczne, które powstaje w szybko stygnącej lawie o wysokiej zawartości Krzemionki.
Nie jest uważany za prawdziwy minerał, ponieważ nie ma całkowicie stałego składu chemicznego i nie tworzy kryształów.
Kolor Obsydianu zmienia się w zależności od zanieczyszczeń w macierzystej formacji lawowej.
Złoty połysk Obsydianu powstaje, gdy wzory pęcherzyków gazu układają się wzdłuż warstw utworzonych przez płynącą lawę przed jej zestaleniem.
Skład chemiczny Obsydianu różni się również w zależności od źródła wulkanicznego – czasami nawet różne erupcje tego samego wulkanu mają różne typy chemiczne.
To sprawia, że narzędzia i broń Obsydianowa są cennym źródłem dla archeologów do śledzenia szlaków handlowych lub datowania grobów i osad, ponieważ ich źródłowy wulkan i erupcja mogą zostać określone poprzez analizę.
https://smudge-sa.co.za/gold-sheen-obsid...uss9FpFpwV