Painite

Lokalizacje i górnictwo
Painite występuje głównie w określonym regionie Myanmaru (Birmy), co czyni go głównym źródłem tego minerału. 
Region Mogok, często nazywany „Doliną Rubinów i Szafirów”, to główne środowisko geologiczne, w którym odkryto Painite. 
Region ten słynie z bogatych złóż różnorodnych kamieni szlachetnych, a występowanie Painite w tym regionie przyczyniło się do jego reputacji jako jednego z najrzadszych i najcenniejszych minerałów.

Złoża zawierające Painite w regionie Mogok mają zazwyczaj charakter aluwialny, co oznacza, że powstają w wyniku wietrzenia, erozji i transportu minerałów ze skał macierzystych do nagromadzeń osadowych. 
Klejnoty te są często wydobywane z pokładów żwiru lub osadów rzecznych metodami górniczymi i płukania.

Chociaż region Mogok pozostaje głównym źródłem Painite, należy zauważyć, że odkryto również inne złoża w innych częściach Mjanmy, a nawet w krajach sąsiednich. 
Znaczenie Doliny Mogok jako pierwotnego i najbardziej znanego miejsca wydobycia Painite ugruntowało jednak jej związek z tym cennym i rzadkim minerałem.
Ograniczona dostępność i trudne warunki w miejscach wydobycia sprawiają, że Painite pozostaje niezwykle poszukiwanym i cenionym kamieniem szlachetnym, przyciągającym kolekcjonerów, entuzjastów i inwestorów z całego świata.
https://geologyscience.com/gemstone/pain...e_vignette

[Obrazek: attachment.php?aid=89149]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości