26-09-2014, 16:44
Kapuśniak z boczkiem
Składniki: 1 nieduża biała kapusta, 1 pęczek włoszczyzny, 1 pęczek koperku, 30 dag chudego wędzonego boczku, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 1/2 szklanki śmietany 18 %, 1 płaska łyżka mąki, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, 2 litry wywaru mięsnego lub bulionu instant.
Kapustę oczyścić, usunąć zniszczone zewnętrzne liście, głąb i grube nerwy na liściach.
Opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki.
Włoszczyznę obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub pokroić.
Cebulę obrać, pociąć w drobną kostkę.
Rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulkę, lekko zeszklić.
Dodać warzywa, przesmażyć mieszając.
Wrzucić poszatkowaną kapustę.
Smażyć, aż kapusta znacznie puszczać sok i zmniejszy swoją objętość.
Koperek umyć, posiekać.
Na oddzielnej patelni przesmażyć na oleju pokrojony w słupki boczek, dodać do warzyw.
Wlać wrzący wywar, dodać listek laurowy, doprawić solą i pieprzem.
Gotować ok. 20 minut.
Zabielić zupę śmietaną z mąką, zagotować, dodać koperek.
źródło