15-05-2012, 23:39
Meksykańska zupa z czarnej fasoli
Oczywiście najlepiej by fasola , pomidory... nie były z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka przyprawy chili
2 puszki czarnej fasoli, odcedzonej z zalewy i opłukanej
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała puszka słodkiej kukurydzy, odcedzonej z zalewy i opłukanej
1/4 l bulionu warzywnego
3 pokrojone, upieczone w piekarniku czerwone papryki
2 pokrojone, upieczone w piekarniku papryczki chili
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kminku
sok z 1 limonki
sól oraz pieprz do smaku
śmietana oraz świeża pietruszka ( lub kolendra ) do podania
Jak przygotować meksykańską zupę z czarnej fasoli
Pieczenie papryki i chili
Paprykę przekrajamy na pół, dokładnie oczyszczamy z nasion.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10 -15 minut, aż papryka zmięknie.
Upieczone papryki kroimy na małe kawałki.
W rondlu rozgrzewamy oliwę na.
Dodajemy cebulę i szklimy na średnim ogniu przez kilka minut ( 5-7 min )
Dodajemy czosnek, chili oraz kminek.
Trzymamy ok 1 minuty.
Dodajemy fasolę, pomidory, bulion, paprykę i chili, oregano.
Dusimy na małym ogniu ok 20-30 minut.
Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy kukurydzę.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę możemy delikatnie zmiksować, zależnie od upodobań.
Podajemy gorącą, doprawioną odrobiną śmietany i świeżej pietruszki / kolendry.
Gotowe!