16-05-2012, 12:29
Tajski bulion drobiowy z północy
Składniki wywaru:
1,8 l zimnej wody, najlepiej z filtra
2 skrzydełka kurczaka
1 porcja rosołowa
1 udko
kawałek piersi kurczaka
4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry
2 łodygi trawy cytrynowej
4 suszone listki limonki kafir
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Zupa:
1 posiekana szalotka
4 posiekane ząbki czosnku
1 marchew starta na tarce jarzynowej lub pokrojona w cienkie słupki
3 łyżki sosu rybnego
4 łyżki sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka cukru
1/2 limonki na sok
3 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego)
1,5 łyżki żółtej pasty curry
350 g mleczka kokosowego
sól i czarny pieprz do smaku
garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra do dekoracji
300-400 g makaronu jajecznego
1. Kawałki kurczaka oczyścić, włożyć do garnka, zalać 1,8 l zimnej wody.
Wrzucić plastry imbiru, pieprz, liście limonki, trawę cytrynową pociętą na kawałki ok. 4 kawałki każda i zmiażdżonej trzonkiem noża.
Postawić na bardzo małym ogniu, kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuwać je łyżką cedzakową. Gotować bulion aż mięso będzie prawie miękkie.
2. Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, skropić olejem i trzymać w cieple.
3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze 10 minut.
Wyjąć mięso, odstawić do wystudzenia.
Do zupy dodać sos rybny, curry i żółtą pastę curry, cukier i kurkumę, gotować 5 minut.
4. Chili przekroić w poprzek na pół; grubszą część pokroić na cieniutkie krążki, odstawić; cieńszą posiekać drobno; posiekaną wrzucić do bulionu, dodać mleczko kokosowe i gotować ponownie 5 minut. Mięso oddzielić od kości, podzielić na niewielkie kawałki, przełożyć do salaterki.
5. Bulion doprawić solą, pieprzem, wlać sok z limonki, zagotować.
W razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym, cukrem lub sokiem z limonki.
Gdyby był za mało esencjonalny można dodać jeszcze jedną łyżkę sosu rybnego.
6. Do miseczek nałożyć porcje makaronu, po trochę kiełków i mięsa, udekorować plasterkami chili, zieloną cebulką i kolendrą.
Na stole postawić salaterkę z mięsem, małe miseczki z kolendrą, kiełkami, plasterkami chili i szczypioru tak, aby każdy mógł sobie dokładać według uznania.
Smacznego!
zdjęcie i przepis z tej stronki