16-05-2012, 14:19
Zupa selerowa z kokosem i boczkiem
Składniki
1 duża cebula (100 g)
1 ząbek czosnku
1 kawałek imbiru (1 cm)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 mała bulwa selera (600 g)
4 łodygi selera naciowego (240 g)
800 ml ciepłego bulionu warzywnego
250 ml mleczka kokosowego o temperaturze pokojowej
1 łyżka soku z limonki
½ łyżeczki kuminu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
½ pęczka natki pietruszki
150 g pokrojonego w kostkę boczku
Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki z łodyżek i rozdrabniać je w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6.
Przełożyć pietruszkę do innego naczynia, opłukać pojemnik miksujący.
Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki.
Czosnek i imbir obrać, razem z cebulą rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 5.
Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Dodać olej rzepakowy i smażyć (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/5 minut/120°C.
Bulwę selera obrać, umyć, pokroić w kostkę wielkości 3 cm.
Seler naciowy oczyścić, umyć, pokroić na kawałki długości 3 cm. Oba składniki włożyć do pojemnika miksującego i smażyć (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/5 minut/120°C.
Do pojemnika wlać ciepły bulion warzywny.
Gotować zupę (z zatkniętą miarką) 15 minut/prędkość 1/100°C.
Miksować zupę (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 5.
Następnie dodać mleczko kokosowe, sok z limonki, kumin, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu.
Miksować (z zatkniętą miarką), stopniowo zwiększając prędkość, 20 sekund/prędkość 6–8.
Według uznania miksować zupę (z zatkniętą miarką) jeszcze 1 minutę/prędkość 8, żeby nabrała jeszcze bardziej kremowej konsystencji.
Pokrojony w kostkę boczek wysmażyć na patelni na skwarki.
Zupę selerowo-kokosową ponownie podgrzewać (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 2/100°C, przyprawić solą i pieprzem i mieszać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 2.
Zupę rozlać do talerzy i posypać skwarkami z boczku i pietruszką.
Rady
Dodatkowo zupę w talerzu można posypać chipsami albo płatkami kokosowymi.
Zupa ta jest smaczna także na zimno.
źródło