Kombucha, grzyb herbaciany
#1

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Nazwa wywodzi się prawdopodobnie od japońskich słów „kombu” (brązowa alga) i „cha” (napój).
Kombucha (kombucza) zwana jest też grzybem herbacianym lub cudownym grzybem.
Czasami w sieci słowo „kombucha” jest mylnie wiązane z „grzybkieem tybetańskim”.
Jest to zupełnie inny grzyb, służący do fermentacji mleka i produkcji bakterii kefirowych itp., a nie jak kombucha, do produkcji orzeźwiającego napoju w procesie fermentacji herbaty z cukrem.
Kombucha wyglądem przypomina naleśnik koloru kremowego i jej wielkość może osiągać nawet około 20 cm średnicy.
Z biologicznego punktu widzenia nie jest to jeden organizm, a kilka kolonii drożdży i szczepów bakterii żyjących ze sobą w symbiozie.
Można by rzec więc, że kombucha jest porostem.
Jednakże przyjęło się ją nazywać po prostu grzybem. Kombucha to także nazwa napoju produkowanego przez grzyb herbaciany.
Kombucha jest znana już od ponad dwóch tysięcy lat w różnych regionach kontynentu azjatyckiego.
Starożytne przekazy wspominają często o życiodajnym napoju spożywanym przez ludzi i zapewniającym im długowieczność.
Do Polski kombucha dotarła z Dalekiego Wschodu przez tereny Rosji.
Na Kaukazie na początku XX wieku japońska ekspedycja badająca długowieczność mieszkańców kaukaskich wiosek odkryła, iż spożywają oni regularnie ten napój i cieszą się dobrym zdrowiem fizycznym i psychicznym do późnej starości.
Wiek wielu z nich przekraczał 100 lat.
wiecej na ten temat, tutaj...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kombucza
http://en.wikipedia.org/wiki/Kombucha
http://cudownediety.blogspot.com/2010/11...eorii.html

Od dawna o tym grzybku słyszałam, ale nie stosowałam, więc nic z własnego doswiadczenia nie mogę napisać...a Wy...znacie, używacie...?

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości