02-06-2012, 10:48
Biszkopt z truskawkami
wypróbowałam wczoraj i polecam bo przepis jest z gatunku "dla debili kulinarnych"
1. Piekę biszkopt wg dowolnego przepisu, ja mam swój sprawdzony od lat -
5 jaj - białka na pianę
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniacznej
10 łyżek cukru
5 łyżek wody
skórka i sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika gorące ciasto. Odpinam brzeg gorącej formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę ciasta. Dół zostaje na blasze - przypinam brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlewam a raczej wkładam - bo 18 % jest raczej gęsta - śmietanę. Rozsmarowuję równo śmietanę i nakładam uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko dociskam.
3. Ciasto stygnie. Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężejącą galaretką.Do śmietanki można dodać owoce ale nie koniecznie. Śmietana zmienia się pod wpływem temperatury i smakuje jak krem.
Smacznego .