02-06-2012, 13:39
CALZONE, czyli pieróg w kształcie pieroga.
Składniki na ciasto wychodzi ok 4 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej, ale nie mając jej na stanie użyłam zwykłej
-2 łyżeczki drożdży suchych ok 8 g lub 16 g świeżych
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka soli
-250 ml ciepłego mleka
Składniki na nadzienie:
-sos pomidorowy do posmarowania ciasta (np.mały koncentrat pomidorowy zmieszany z 2,3 łyżkami wody, bazylia, pieprz, sól, papryka ostra)
- 3 czerwone cebule, drobno pokrojone z powodu ich braku użyłam białej
- 3 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
- ok 5 pieczarek, pokrojonych w plastry
- kilka plasterków salami
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
- ok 6 czarnych oliwek, pokrojonych w plastry
- 2 płaskie łyżki oregano, u mnie suszone
-sól i pieprz do smaku
-kostka żółtego sera startego na tarce, rodzaj sera wedle upodobania
-3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
-1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta
-szczypta tymianku do posypania
Jak zrobić rozczyn dla świeżych drożdży:
Do miseczki z ok 3 łyżeczkami ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wsypać 1/2 łyżeczki cukru, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na chwilę aż zaczną pojawiać się bąbelki.
CIĄG DALSZY
Farsz:
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i czosnek, smażyć przez około 5 – 7 minut aż lekko się zarumienią, dodać pieczarki i paprykę, smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając by nasze składniki się nie przypaliły, dodać oliwki, oregano i pomidory. Smażyć jeszcze około 5 minut. Ściągnąć patelnię z palnika doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto:
Do miski wrzucić przesianą mąkę, dodać sól, zrobić na środku dołek i dodać drożdże, wlać mleko i oliwę. Ciasto wyrobić, aż będzie miękkie i gładkie, po czym uformować w kulę, lekko naoliwić, pozostawić w misce i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do podwojenia objętości czyli mniej więcej na około 1,5 godziny.
Sposób:
Po upływie zalecanego czasu, ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok 20 cm. “koło” wysmarować cienko sosem pomidorowym zachowując odstęp ok 1 cm od brzegów, położyć plastry salami i nałożyć nadzienie ale tylko na połowie, posypać wszystko startym serem. Brzegi przesmarować delikatnie wodą, ciasto zgiąć w połowie, formułując pieroga. Brzegi należy dobrze skleić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, pierogi ułożyć na blaszce wcześniej natłuszczonej,Calzone posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać delikatnie tymiankiem i kilkoma “nitkami” startego sera . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe, najlepiej z wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Składniki na ciasto wychodzi ok 4 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej, ale nie mając jej na stanie użyłam zwykłej
-2 łyżeczki drożdży suchych ok 8 g lub 16 g świeżych
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka soli
-250 ml ciepłego mleka
Składniki na nadzienie:
-sos pomidorowy do posmarowania ciasta (np.mały koncentrat pomidorowy zmieszany z 2,3 łyżkami wody, bazylia, pieprz, sól, papryka ostra)
- 3 czerwone cebule, drobno pokrojone z powodu ich braku użyłam białej
- 3 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
- ok 5 pieczarek, pokrojonych w plastry
- kilka plasterków salami
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
- ok 6 czarnych oliwek, pokrojonych w plastry
- 2 płaskie łyżki oregano, u mnie suszone
-sól i pieprz do smaku
-kostka żółtego sera startego na tarce, rodzaj sera wedle upodobania
-3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
-1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta
-szczypta tymianku do posypania
Jak zrobić rozczyn dla świeżych drożdży:
Do miseczki z ok 3 łyżeczkami ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wsypać 1/2 łyżeczki cukru, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na chwilę aż zaczną pojawiać się bąbelki.
CIĄG DALSZY
Farsz:
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i czosnek, smażyć przez około 5 – 7 minut aż lekko się zarumienią, dodać pieczarki i paprykę, smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając by nasze składniki się nie przypaliły, dodać oliwki, oregano i pomidory. Smażyć jeszcze około 5 minut. Ściągnąć patelnię z palnika doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto:
Do miski wrzucić przesianą mąkę, dodać sól, zrobić na środku dołek i dodać drożdże, wlać mleko i oliwę. Ciasto wyrobić, aż będzie miękkie i gładkie, po czym uformować w kulę, lekko naoliwić, pozostawić w misce i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do podwojenia objętości czyli mniej więcej na około 1,5 godziny.
Sposób:
Po upływie zalecanego czasu, ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok 20 cm. “koło” wysmarować cienko sosem pomidorowym zachowując odstęp ok 1 cm od brzegów, położyć plastry salami i nałożyć nadzienie ale tylko na połowie, posypać wszystko startym serem. Brzegi przesmarować delikatnie wodą, ciasto zgiąć w połowie, formułując pieroga. Brzegi należy dobrze skleić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, pierogi ułożyć na blaszce wcześniej natłuszczonej,Calzone posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać delikatnie tymiankiem i kilkoma “nitkami” startego sera . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe, najlepiej z wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym lub pomidorowym.