#2

CALZONE, czyli pieróg w kształcie pieroga.

Składniki na ciasto wychodzi ok 4 sztuk:
  - 3 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej, ale nie mając jej na stanie użyłam zwykłej
    -2 łyżeczki drożdży suchych ok 8 g lub 16 g świeżych
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -1 łyżeczka soli
    -250 ml ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

    -sos pomidorowy do posmarowania ciasta (np.mały koncentrat pomidorowy zmieszany z 2,3 łyżkami wody, bazylia, pieprz, sól, papryka ostra)
  - 3 czerwone cebule, drobno pokrojone z powodu ich braku Uśmiech użyłam białej
  - 3 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
  - ok 5 pieczarek, pokrojonych w plastry
  - kilka plasterków salami
  - 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  - 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
  - ok 6 czarnych oliwek, pokrojonych w plastry
  - 2 płaskie łyżki oregano, u mnie suszone
    -sól i pieprz do smaku
    -kostka żółtego sera startego na tarce, rodzaj sera wedle upodobania
    -3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo: 
    -1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta
    -szczypta tymianku do posypania

Jak zrobić rozczyn dla świeżych drożdży: 
Do miseczki z ok 3 łyżeczkami ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wsypać 1/2 łyżeczki cukru, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na chwilę aż zaczną pojawiać się bąbelki.

CIĄG DALSZY 
Farsz:
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i czosnek, smażyć przez około 5 – 7 minut aż lekko się zarumienią, dodać pieczarki i paprykę, smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając by nasze składniki się nie przypaliły, dodać oliwki, oregano i pomidory. Smażyć jeszcze około 5 minut. Ściągnąć patelnię z palnika doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. 
Ciasto: 
Do miski wrzucić przesianą mąkę, dodać sól, zrobić na środku dołek i dodać drożdże, wlać mleko i oliwę. Ciasto wyrobić, aż będzie miękkie i gładkie, po czym uformować w kulę, lekko naoliwić, pozostawić w misce i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do podwojenia objętości czyli mniej więcej na około 1,5 godziny. 
Sposób: 
Po upływie zalecanego czasu, ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok 20 cm. “koło” wysmarować cienko sosem pomidorowym zachowując odstęp ok 1 cm od brzegów, położyć plastry salami i nałożyć nadzienie ale tylko na połowie, posypać wszystko startym serem. Brzegi przesmarować delikatnie wodą, ciasto zgiąć w połowie, formułując pieroga. Brzegi należy dobrze skleić. 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, pierogi ułożyć na blaszce wcześniej natłuszczonej,Calzone posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać delikatnie tymiankiem i kilkoma “nitkami” startego sera . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około  25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe, najlepiej z wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości