02-06-2012, 20:12
morfeusz napisał(a):Purpura od zawsze kojarzyła się z władzą, bogactwem, uduchowieniem i szlachetnością. Purpura była bardzo cennym barwnikiem naturalnym, uzyskiwanym z niektórych gatunków małży, używano jej w starożytności, a później w średniowieczu, do farbowania płaszczy osób piastujących wysokie stanowiska. W religii purpura symbolizuje mękę Chrystusa, w imperialnej Anglii była jedynym kolorem, którym w czasie żałoby można było dopełnić odcienie szarego i czarnego, przez co aż do początku XIX wieku był uważany za kolor ponury.
jak obiecałam ... pół dnia spędziłam ogladając Kolor Purpury a później drugi dysk z jakimiś bonusami
1. film zaczyna się sceną jak dziewczyny bawia się na tym kwiatowym polu
2. kwiaty te przewijają się kilka razy podczas filmu ... przypadkowo bądź nie ...
3. koniec filmu w polu purpurowych kwiatów ... siostra głównej bohaterki ma na sobie purpurową szatę/ potężny szal
z bonusów dowiedziałam się
a) sama autorka książki Alice Walker powiedziała coś takiego: jeśli tylko dobrze się przyjrzysz to purpura występuje wszędzie w naturze, tytlko musisz chcieć ją zobaczyć
(kobieta jest bardzo spirytualna osobą, mieszka - w tym czasie na obszarze rolniczym, spacerując po okolicach dostrzegła, że purpura jest wszędzie )
b) Steven Spielberg - reżyser powiedział cos takiego, że główna bohaterka miała w swoim życiu wystarczająco purpury w kontekście, że przeszła przez wiele ... czyli jakby męka, męczarnie ...
żadnych innych znaczeń nie próbowano nadać
a ponadto dziękuję Wam, że dzięki temu spędziłam sobie bardzo przyjemne popołudnie ... oczywiście uroniłam kilka łez, pośmiałam się w wielu momentach ... i wpadłam w zadumę nad niektórymi
tak jak powiedział reżyser, film i historia jest ponadczasowe ... zamiast czarnoskórych ludzi można tam podstawić każdą narodowość ... historia, tematy i przeżycia czy uczucia będą ciagle te same ... wszyscy jesteśmy ludźmi i wszyscy czujemy tak samo ( to było odpowiedzią na krytykę środowiska Afroamerykanów, że film i powieść są atakiem na to środowisko, poniża i uwłacza czarnoskórym ludziom ... no i oczywiście film i powieść obronił się sam ... )