Zapiekanki
#4

Można surowe, ale jeśli choć podgotowane się wrzuci, to będą bardziej miękkie Uśmiech
To może następny przepisikUśmiech tym razem mojego autorstwa
Zapiekanka warzywna
ziemniaki,
pietruszka (korzeń)
por
marchewka
pieczarki
papryka
filety z indyka
cebula
śmietanka słodka (znowu 30%)
sól, pieprz lub Vegeta
przyprawa gyros
zółty ser

Wszystkie warzywa umyć i obrać ze skórki (te, które się da). Ziemniaki i pieczarki pokroić w plasterki, por, pietruszkę, marchewkę i paprykę w słupki- podgotować trochę w lekko osolonej wodzie (ja gotuję zazwyczaj na parze, bez soli).
Indyka pokroić w małe kawałki i przesmażyć razem z pokrojoną drobno cebulką (wcześniej przyprawić gyrosem).
Do warzyw dodać śmietanę, doprawić Vegetą i delikatnie wymieszać. Połowę wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, przełożyć indykiem i przykryć resztą warzyw.
Piec ok 35 min w 150 st. Celsjusza, posypać startym żółtym serem i [piec jeszcze ok 10-15 min, aż ser się rozpuści o delikatnie przyrumieni.
Smacznego Uśmiech
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości