03-06-2012, 17:26
Można surowe, ale jeśli choć podgotowane się wrzuci, to będą bardziej miękkie
To może następny przepisik tym razem mojego autorstwa
Zapiekanka warzywna
ziemniaki,
pietruszka (korzeń)
por
marchewka
pieczarki
papryka
filety z indyka
cebula
śmietanka słodka (znowu 30%)
sól, pieprz lub Vegeta
przyprawa gyros
zółty ser
Wszystkie warzywa umyć i obrać ze skórki (te, które się da). Ziemniaki i pieczarki pokroić w plasterki, por, pietruszkę, marchewkę i paprykę w słupki- podgotować trochę w lekko osolonej wodzie (ja gotuję zazwyczaj na parze, bez soli).
Indyka pokroić w małe kawałki i przesmażyć razem z pokrojoną drobno cebulką (wcześniej przyprawić gyrosem).
Do warzyw dodać śmietanę, doprawić Vegetą i delikatnie wymieszać. Połowę wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, przełożyć indykiem i przykryć resztą warzyw.
Piec ok 35 min w 150 st. Celsjusza, posypać startym żółtym serem i [piec jeszcze ok 10-15 min, aż ser się rozpuści o delikatnie przyrumieni.
Smacznego
To może następny przepisik tym razem mojego autorstwa
Zapiekanka warzywna
ziemniaki,
pietruszka (korzeń)
por
marchewka
pieczarki
papryka
filety z indyka
cebula
śmietanka słodka (znowu 30%)
sól, pieprz lub Vegeta
przyprawa gyros
zółty ser
Wszystkie warzywa umyć i obrać ze skórki (te, które się da). Ziemniaki i pieczarki pokroić w plasterki, por, pietruszkę, marchewkę i paprykę w słupki- podgotować trochę w lekko osolonej wodzie (ja gotuję zazwyczaj na parze, bez soli).
Indyka pokroić w małe kawałki i przesmażyć razem z pokrojoną drobno cebulką (wcześniej przyprawić gyrosem).
Do warzyw dodać śmietanę, doprawić Vegetą i delikatnie wymieszać. Połowę wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, przełożyć indykiem i przykryć resztą warzyw.
Piec ok 35 min w 150 st. Celsjusza, posypać startym żółtym serem i [piec jeszcze ok 10-15 min, aż ser się rozpuści o delikatnie przyrumieni.
Smacznego