06-07-2014, 00:27
Biały chłodnik ze szczypiorkiem
Żeby wzmocnić smak, możesz dodać sok z kwaszonych ogórków...
Przygotowanie 10 min * 1 porcja – ok. 140 kcal
Składniki na 3 porcje:
1/2 l zsiadłego mleka lub maślanki
100 ml śmietany
4 ogórki małosolne
pęczek szczypiorku
1–2 łyżki musztardy
sól
Sposób wykonania:
1. Zsiadłe mleko dobrze schłodź, a następnie ubij ze śmietaną trzepaczką – będzie bardziej aksamitne i smaczniejsze.
2. Trzy ogórki pokrój w drobną kostkę, możesz je też zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
3. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do mleka razem z ogórkiem, wymieszaj.
4.Chłodnik dopraw do smaku musztardą i solą.
5.Podawaj schłodzony, posypany plasterkami ogórka i np. paskami szynki lub pieczonego mięsa.
źródło