08-06-2012, 19:34
Rani napisał(a):co do innej numeracji kart ,znalazlam tez i taka kolejnosc kart:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tarotpassages.com/vieville.htm">http://www.tarotpassages.com/vieville.htm</a><!-- m -->
Tarot Jacques Vieville
Ciekawy link, dzięki!
Rani napisał(a):Aur Ganuz napisał(a):oryginal jest po niemiecku, sprawdze w oryginale, co tam naprawde jest napisane..Ale wydaje mi sie, z tego co pamietam( glowy nie dam sobie za to uciac), ze chodzilo Mu o to, ze nie ma dokumentow i dowodow na to ze przed tym czasem Tarot byl uzywany konkretnie do wrozenia, przepowiadania przyszlosci,( a nie tylko do gry).Rani napisał(a):Aur Ganuz, czytales moze ksiazke ''Droga Tarota'' Banzhafa? Jesli tak, to co sadzisz o teorii w niej przedstawionej?
[...]W pierwszym zdaniu stwierdza np. że tarot jest wyrocznią używaną od XVI w. - możliwe, że angielski tłumacz przekręcił sens tego zdania.
Ciekawe kiedy tarot zaczal byc uzywany w celach dywinacyjnych? ( czy istnieja jakies dowody na to w postaci dokumentow itp?
No właśnie o to mi chodziło. Przed XVIII w. nie ma żadnych wzmianek o używaniu Tarota do celów dywinacyjnych. Możliwe, że używa skrótu myślowego (tzn. Tarot jest dzisiaj wyrocznią, a powstał w XVI w., tyle tylko, że powstał w XV a nie w XVI z tego co pamiętam). Z tego, co się orientuję, po raz pierwszy do wróżenia używany był w Boloni, gdzieś w połowie XVIII w., ale używali do tego Tarota Bolońskiego, który różnił się trochę, od 'tradycyjnego'. Pierwszą osobą, która pisemnie wspomniała o wróżeniu 'tradycyjnym' tarotem był bodajże Etteilla (pod koniec XVIII w).
Cytat:Aur Ganuz napisał(a):Parę akapitów później pisze, że do początku XX w. MA nie były ilustrowane.A wczesniej M.A byly ilustrowane? Kiedy zaczely byc ilustrowane? Ktore to talie? Masz na mysli Sola Busca czy jeszcze jakies inne talie?
Tak, mam na myśli Sola Busca. Z ciekawostek: tak się też przypadkiem składa, że fotografie tych kart po raz pierwszy wystawione były publicznie w Brytyjskim Muzeum w Londynie w 1907 r., czyli tuż zanim W+S zabrali się za malowanie Tarota. Nie widziałem żadnych bibliograficznych wzmianek, świadczących o tym, że Waite widział tą wystawę, więc pozostaje gdybać
Cytat:A czy rysunkow na M.A. w Sola Busca mozna odczytac ich wrozebne znaczenie, czy raczej nie maja one glebszego symbolicznego znaczenia?Symboliczne znaczenie, owszem i mają (jak każde dzieło sztuki), aczkolwiek wysoce wątpliwe jest, żeby Tarot ten powstał z myślą o dywinacji.
Co do samych kart - są mniejsze lub większe różnice, niektóre są zdumiewająco podobne. Przykład z 3 Mieczy:
Co nie znaczy oczywiście, że Waite kopiował S.B.
Cytat:Aur Ganuz napisał(a):Co do teorii - sam pomysł wędrówki bohatera pohodzi od Josepha Campbella, który zajmował się religią i mitologią porównawczą. Pod koniec lat czterdziestych wydał książkę p.t. "The Hero with a Thousand Faces", w której opisuje tzw. monomit, czyli właśnie wędrówkę bohatera, która składa się z 17 etapów, i która ma być szkieletem na podstawie którego wszystkie mity o bohaterach są zbudowane. Mogę się mylić, ale Banhaf chyba nie wspomina o źródle swej teorii wprost, a jest to pozycja warta uwagi, gdyż stała się źródłem inspiracji wielu (...)
Banzhaf podal, ze inspiracja byla dla niego ksiazka pt,, Jung and Tarot- An Archetypal Journey'' autorstwa Sallie Nichols. 1980 ( tak podaje to dla informacji jakby ktos chcial wiedziec i poczytac )
Ciekawe, że o Campbellu nie wspomina. Przeglądam właśnie spis lektur zalecanych z tyłu książki i Campbell tam widnieje. Zakładam więc, że ją czytał i wie, skąd idea wędrówki bohatera pochodzi?
Pozdrawiam
Aur Ganuz