10-06-2012, 17:10
Rani napisał(a):Acha, warto pamietac dla jakiej grupy docelowej zostala napisana dana ksiazka (Chyba nikt z was nie uwaza, ze tworczosc Banzhafa zalicza sie do literatury naukowej!)Noooo... Że książki B. niewiele mają z literaturą naukową, widać na pierwszy rzut oka, co nie zwalnia autora z pomijania, przekręcania itp faktów. Podobnie ma się rzecz z 'grupą docelową' - jeśli B. stwierdził, że nie musi się silić wobec swych czytelników o zgodność z faktami historycznymi, tym gorzej to o nim świadczy.
Cytat: i sprawdzic tez date, kiedy zostala napisana- Np. teraz czytam Rachel Pollack, ktora pisze w swej nowej ksiazce (Tarot Wisdom, w ktorej mozna poogladac m.in. karty Sola Busco,) wiec pisze Ona, ze to co pisala na temat historii powstania kart, we wczesniejszej ksiazce, nie jest prawda w swietle dzisiejszych odkryc naukowych... Coz, Banzhaf nie zyje wiec juz nic aktualnego nie napisze i nie mozemy go niestety zapytac ''co autor mial na mysli'' i dlaczego pisal tak, jak pisal...
Tu się zgodzę - to, co z braku faktów historycznych uchodziło za prawdę lub domniemaną prawdę kilkadziesiąt lat temu, zostało odwrócone do góry nogami w przeciągu kilkunastu lat dzięki wysiłkom historyków. Autorom pozostało przyznać się do braku uprzedniej wiedzy (i chwała im za to) lub trwać w zmitologizowanym świecie w oderwaniu od rzeczywistości (w myśl zasady, że ezoterycy nie muszą dbać o zgodność z faktami naukowymi, gdyż jest to mało ezoteryczne ). Co do Banzhafa, odnoszę wrażenie jednak po naszej dyskusji, że wiedzę historyczną miał lecz nie zawsze dbał o zgodność swej twórczości z tą wiedzą, tworząc skróty myślowe, które wprowadzać mogą czytelników (tych, którzy nie mają tej wiedzy historycznej) w błąd. Ale może być i tak, że nie była to jego wina, tylko np. edytora?
Cytat:Poniewaz jednak analiza tworczosci Banzhafa w tym watku najmniej mnie interesuje wolalabym poznac wiecej waszych opinii na temat zmian numerycznych Arkanow Wielkich, (dlatego tez podoba mi sie, ze Aur Ganuz umiescil tu te skany ,a a nie tylko pisze, ze wie , ale nie powie
Ok, no to jeszcze parę ciekawostek:
Literom hebrajskim, według Sefer Jecira, przyporządkowane są również różne kierunki. Przez przypisanie liter kartom, Mag odpowiada kierunkowi góra, Siła - góra-zachód, Wieża - zachód. Czerwony Lew (widoczny na karcie) alchemicznie odpowiada związkowi Siarki z Rtęcią (Merkurym). Siarka, poprzez swą ognistą naturę może być reprezentowana przez Wieżę (której symbolem astrologicznym jest ognisty Mars), rtęć (przypisana astrologicznemy Merkuremu) odpowiada Magowi - tak więc ponownie, dzięki wstawieniu Siły na 9. miejsce, wpisuje się ona ładnie w strukturę kabalistyczną i pod tym względem.
Dodatkowo, częścią praktyki Kabały jest tzw. gematria - polega ona na odnajdywaniu mistycznych powiązań między słowami na podstawie ich wartości numerycznej (dodatkowy powód, dla którego okultyści uznają język hebrajski za właściwy do praktyk magicznych). W zastosowaniu do naszych kart: 12 litera alfabetu (a więc przypisana WA XI) to Lamed. Lamed jako słowo (wymowa każdej litery jest też słowem, dzięki czemu litery mają dodatkowo znaczenia) ma wartość numeryczną 74, a więc tą samą co ידין (spór prawny) lub איזון (balans, równowaga). Jedną z funkcji kabalistycznych przypisanych tej literze to מעשה co oznacza czyn, akt, ale też przyczynę. Okultystycznie słowo to jest utożsamiane z hinduskim pojęciem Karmy. Gematryczna wrtość tego słowa to 415, ta sama, co: והדת (biblijne odniesienie do prawa, sprawiedliwości, wyroku), יישפטו (być sądzonym), שיפוטי (osąd), שפטוך (sądzić).
Nie twierdzę, że MacKenzie kierował się akurat tymi przesłankami w zamianie miejscami kart, ale może kogoś zainteresuje w ramach rozrywki intelektualnej
Cytat:Wczoraj znalazlam w ksiazce Kolesowa wytlumaczenie przyporzadkowania VIII- sprawiedliwosc XI-Moc, wiec mozecie zajrzec jak macie dostep do ksiazki: ''Wprowadzenie do Magii'', na strone 63. rozdzial ,, Kolejnosc arkanow wielkich''
Nie mam niestety dostępu do tej publikacji. Ciekawe, jakich używa argumentów? Bo to, co przeczytałem tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://arsscripti-2.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=70">http://arsscripti-2.pl/index.php?option ... &Itemid=70</a><!-- m --> aż razi z powodu błędnych faktów (że o tłumaczeniu nie wspomnę)
Cytat:Mam silne zapalenie spojowek, wiec jak juz pisalam wczoraj w Kawiarence, jestem zmuszona zrobic sobie ''Glodowke od komputera'' na jakis czas, w tym od forum.
Uuuu, przykro mi to słyszeć, wiem jaki to ból i niedogodność Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
Cytat:PS. dobra, zmykam , bo widze juz tylko na jedno oko...jak mnie tu w piaskownicy nie bedzie, to prosze ladnie dyskutowac tak jak do tej pory, czyli nie sypac sobie piaskiem w oczy!
tak jest!
Cytat:No przeciez Banzhaf wlasnie to mial na mysli : ze nowatorstwo Waite'a , polegało na powiązaniu symboliki scenek ze znaczeniem wróżebnym kart. Tak ja przynajmniej zrozumialam sens wypowiedzi Banzhafa w jego ksiazkach.
A moze Aur Ganuz ty juz za duzo wiesz, i drzewa las ci zaslaniaja??
Myślę, że po prostu szukam dziury w całym, a jak uprzednio wspomniałem, naturę mam wredną więc się czepiam, kiedy mogę :angry-devil:
Pozdrawiam
Aur Ganuz