02-08-2013, 13:33
Naleśniki a'la cannelloni
6 naleśników (z przepisu podstawowego)
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kolendry młotkowanej z pieprzem
łyżeczka suszonego oregano
szczypta majeranku
pół cebuli
sól
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół puszki groszku
na sos;
3 łyżki koncentratu
szczypta oregano
szczypta bazylii
sól
pieprz
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
100 g sera żółtego
Mięso wymieszać z przyprawami, drobno posiekaną cebulą i groszkiem, naleśniki rozłożyć na blacie wyłożyć nadzienie po równo na każdy. lekko rozklepać, dwa przeciwległe brzegi zawinąć po ok 2 cm do środka po czym zwinąć całość w rulon.
Układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, mąką kukurydzianą i przyprawami, zalać ułożone ciasno naleśniki i posypać żółtym serem. Po wierzchu posypać oregano.
Piec ok 45 min w temp 200 st.
Przed podaniem polałam sosem pikantno słodkim.
źródło