18-02-2013, 20:46
Krupnik z pieczarkami
Składniki:
100g kaszy jęczmiennej,
350g pieczarek,
cebula,
3 duże ziemniaki,
2l wody,
2 ćwiartki z kurczaka,
2 marchewki,
por,
olej rzepakowy,
sól morska,
świeżo mielony czarny pieprz,
koperek.
Mięso umyć, zalać wodą, zagotować.
Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i ziemniaki oraz pora pokrojonego w plasterki.
Kaszę przepłukać zimną wodą, dodać do wywaru.
Gotować ok. 45min na małym ogniu.
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, dusić ok. 5 min.
Dodać do zupy, gotować jeszcze 15min. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
źródło