13-07-2012, 11:27
Kawa mrożona
Kawa mrożona to jeden z najbardziej popularnych napojów w upalny dzień lub gdy po prostu mamy ochotę na odrobinę kofeinowej ochłody.
Po co przepłacać w kawiarni, gdy równie pyszną możemy przygotować samodzielnie?
Jak powstała kawa mrożona?
Warto wiedzieć, że ojczyzną mrożonej kawy jest Grecja. Frappe coffe – grecka kawa mrożona – nie tak dawno obchodziło 60-lecie powstania na międzynarodowych targach w Salonikach.
Jeden z pracowników przypadkowo zalał kawę zimną wodą zamiast wrzątku i zmiksował z kostkami lodu.
Kawa ta stała się wizytówką firmy Nestle, której pracownik wynalazł ów orzeźwiający napój.
Dzisiaj mrożona kawa jest powszechnie serwowana w każdej niemal greckiej i cypryjskiej kawiarence.
Składniki na 2 porcje:
200 ml zaparzonej kawy Yellow Elclipse Monte Santos
80 ml śmietanki do kawy 12% Milbona
150 ml lodów waniliowych
kilka kropel soku z cytryny
bita śmietana Milbona
płatki czekoladowe
Sposób przygotowania:
Przelej do plastikowej miski wcześniej zaparzoną kawę, wymieszaj ją ze śmietanką, po czym całość wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.
Co jakiś czas przemieszaj zamarzającą kawę aby nie powstały zbyt duże grudki lodu.
Zamarzniętą kawę przełóż do blendera, dodaj lody waniliowe i kilka kropel soku z cytryny.
Całość zmiksuj na gładką masę i przełóż do wysokich szklanek napełniając je do około połowy wysokości, następnie nałóż warstwę bitej śmietany i ponownie warstwę mrożonej kawy.
Gotowe desery posyp płatkami czekolady i podawaj z ciastem.