13-07-2012, 14:47
Kokosowa Mokka Frappuccino
Składniki:
150 ml wiórków kokosowych
200 ml schłodzonej, mocnej kawy
250 ml mleka
75 ml syropu czekoladowego
3 łyżki stołowe cukru
2 kostki lodu
Bita śmietana
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
Rozłożyć wiórki kokosowe na folii aluminiowej i włożyć do piekarnika; mieszać wiórki co ok. 10 minut; po około 15-20 minutach wiórki staną się równomiernie brązowe.
Ostudzić.
Zrobić podwójnie mocna kawę (ok. 2 łyżki stołowe kawy na każde 250ml wody).
Ostudzić.
Wlać kawę, zimne mleko, wiórki kokosowe, syrop kokosowy, cukier do miksera, dodać kostki lodu i miksować aż lód drobno się pokruszy.
Rozlać napój do szklanek i przybrać bitą śmietaną, posypać szczyptą sproszkowanej czekolady lub wiórkami kokosowymi.
Serwować ze słomką.
źródło